Slovenija
43 ogledov

Ravnateljico prijavili inšpektoratu

Vrtec Reuters
Svet zavoda šmarskega vrtca podal prijavo zoper ravnateljico Drofenikovo.

Svet Javnega zavoda Otroški vrtec Šmarje pri Jelšah je na inšpektorat za šolstvo in šport ter na inšpektorat za delo podal prijavo zoper ravnateljico Marto Drofenik zaradi ugotovljenih nepravilnosti v zvezi z delom, ravnanjem in odgovornostjo. Prav tako je svet Drofenikovo pozval k odstopu, ki ga pa ravnateljica zavrača, so sporočili iz zavoda.

Ta teden bo tako objavljen razpis za ravnatelja šmarskega vrtca, mandat Drofenikovi pa poteče 1. julija letos. Po navedbah sveta zavoda je Drofenikova napovedala prijavo zoper nezakonitemu ravnanju sveta, saj meni, da so ji bile ves čas kršene pravice.

Anketa potrdila navedbe anonimke

Člani sveta zavoda so namreč septembra lani prejeli anonimno pismo o odnosih ravnateljice vrtca do zaposlenih, ki so ga potem obravnavali na izredni seji. Na njej so sprejeli sklep, da se med zaposlenimi v šmarskem vrtcu izvede anketa z namenom ugotavljanja resničnosti navedb iz anonimke.

Rezultati ankete so potrdili navedbe iz anonimnega pisma, v katerem je med drugim navedeno, da so razmere v vrtcu katastrofalne. "Odnosi so porušeni, ni več nobenega zaupanja, pripadnosti, naša ladja se je potopila na dno globokega brezna, vsi smo sumničavi drug na drugega, manipulacije, grožnje, hudobija s strani ravnateljice nam ruši dostojanstvo. Tega si več ne dovolimo, tako ne gre več naprej. Razvoj vrtca se je ustavil, otroci niso pomembni, prav tako ne zaposleni," je razvidno iz anonimke.

Avtorji anonimke menijo tudi, da Drofenikova z njimi ravna, kot da je lastnica vrtca, prav tako ravna z javnim denarjem, saj ga včasih prav nesmiselno zapravlja za stvari, ki jih ne želijo in ne potrebujejo. Navajajo tudi, da je ravnateljica oblastna, brezkompromisna, žaljiva, kriči na zaposlene, jih žali in ponižuje, še rajši v njihovi odsotnosti.

Odsotna zaradi bolezni

Svet zavoda je Drofenikovo, ki bi morala odstopiti do konca lanskega leta, že oktobra lani pozval, da pripravi svoja pojasnila na ugotovitve ankete, vendar odgovorov ni podala in je le sporočila, da je do nadaljnjega odsotna zaradi bolezni.

V začetku decembra lani je predsednica sveta zavoda Dragica Stojnšek sklicala zbor delavcev, na kateri sta dve delavki predstavili aktualno problematiko v vrtcu. Na zboru je bilo podanih še več individualnih izjav delavcev glede ravnanja Drofenikove.

Svet zavoda je na svojih sejah v tekočem šolskem letu obravnaval več nepravilnosti, ki so izhajale iz anonimnega pisma. Gre za nepravilnosti pri izplačilu regresa za prehrano delavcem, nepravilnosti glede vodenja evidence delovnega časa ravnateljice, ki naj bi bila v službi le nekaj ur dnevno, izplačila povečanega obsega dela nekaterim zaposlenim in izvedbe izobraževanj zaposlenih.

Zaposlitev brez dokazil

Prav tako je svet ugotovil, da je Drofenikova septembra lani za nedoločen čas zaposlila na delovno mesto diplomirane vzgojiteljice delavko brez dokazil o izobrazbi. Svet zavoda je ravnateljico pozval, da delavki prekine delovno razmerje, vendar tega ni storila.

Na decembrskem zboru delavcev je bila Drofenikova seznanjena s številnimi pripombami in nezadovoljstvom zaposlenih, kljub temu pa se ni hotela pogovoriti z zaposlenimi in odpraviti očitane nepravilnosti.

"Svet zavoda ves čas rešuje problematiko v zvezi z odnosi znotraj kolektiva, s strani staršev ali sveta staršev ni bilo opozoril o nepravilnosti glede strokovnega dela delavcev z otroki," pa navaja Stojnškova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.