Slovenija
982 ogledov

Razbita skoraj vsa skrivališča

Danijel Praštalo Saša Despot
Izostanki. Policija je lani izsledila veliko večino oseb, ki jih država išče zaradi različnih postopkov. Policija. “Lahko bi bili še boljši, če bi nam dovolili to, kar smejo v tujini.”

Policija v tem trenutku išče skoraj 1.600 posameznikov, ki jih slovenska sodišča, tožilstva ali pa policija sama iščejo, ker jim morajo začeti soditi ali zoper njih vodijo druge postopke. “Predlani je policija prejela 2.245 tovrstnih pozivov, lani pa 2.603,” pojasnjujejo na policiji. Lani so pri tem policisti izsledili in privedli dobrih dva tisoč iskanih, predlani pa dobrih sto več.

Skoraj 200 zunaj

Policisti za zdaj niso prišli na sled skoraj 200 posameznikom, ki naj bi pred policijo, sodiščem ali tožilstvom pobegnili v tujino. Zato jih poleg slovenske iščejo tuje policije. Slovenska sodišča so namreč izdala 167 evropskih nalogov za prijetje in predajo (ENPP), s katerimi zahtevajo, da tuje države vse iskane posameznike v našo državo pošljejo takoj, ko jih primejo. “V tujini je bilo lani prijetih 32 oseb, ki jih Slovenija išče z mednarodno tiralico ali ENPP, na slovenskem ozemlju pa smo tako prijeli 36 oseb,” dodajajo na policiji.

Na delu v tujini

V tujini, natančneje v Afriki, naj bi trenutno živel tudi Danijel Praštalo, čeprav bi moral prejšnji teden na ljubljanskem sodišču pojasnjevati okoliščine brutalnega pretepa v središču Ljubljane leta 2007. Praštalo naj bi namreč kot nekdanji šef podjetja VIP Varovanje nezakonito zaposlil varnostnika Seada Suljanovića. Ta je skupaj s sodelavcem Davidom Bukovcem oktobra 2007 do smrti pretepel 20-letnega Gorazda Čamernika pred nekdanjim lokalom Global, zaradi česar oba že prestajata osemletno zaporno kazen. Praštalo naj bi Suljanoviću takoj po tragediji pomagal pobegniti v Sarajevo, kjer se je pozneje kar sam predal policiji. Sodišču pa Praštala s temi očitki še ni uspelo soočiti v pravdnem postopku, v katerem razsojajo o tožbi, s katero oče pokojnega Čamernika od Suljanovića, Bukovca in Praštala zahteva 130 tisoč evrov odškodnine.

“Težav ni”

Praštala od konca maja predlani, ko je sodišče tožbo začelo obravnavati, ni bilo na nobeno od treh sodnih obravnav, ki jih je razpisalo sodišče. Čeprav naj bi bil od takrat redno zaposlen nekje v Keniji, na sodišču zagotavljajo, da nimajo težav z obveščanjem Praštala o datumih obravnav zoper njega. “Od začetka pravdnega postopka ima svojega pooblaščenca in na vse tri naroke je bil povabljen po pooblaščencu, ki se je zanj narokov udeležil. Sodišče Praštala do zdaj ni povabilo na zaslišanje, bo pa povabljen 14. marca. Vabilo bo sodišče poslalo njegovemu odvetniku,” pojasnjujejo na sodišču. Njegova odsotnost zaradi življenja v tujini torej ni eden od razlogov, zakaj je sodišče drugo obravnavo v pravdanju izvedlo šele konec lanskega novembra, skoraj leto in pol po prvi. Tretjo pa, spet brez Praštala, prejšnji torek. Prisilno ga sicer v tem postopku na sodišče ne smejo privesti. “Če se naroka, na katerega je povabljen, ne bo udeležil, bo izgubil pravico do svoje izpovedi pred sodiščem,” dodajajo na sodišču.

Komentarjev 6
  • feferon 11:56 11.februar 2013.

    Kaj vam nuca, če jih pa odvetniki isti dan spravijo na prostost...

  • macko 08:30 11.februar 2013.

    jozek, najbrž je model preveč preveč reklam za štirikolesnike gledal...zidarja pa nikakakor, a ne.....

  • graff 05:45 11.februar 2013.

    Policija nima nobenega interesa loviti take osebe, iz prakse se ve, ko jo pač ulovijo in pripeljejo na sodišče skozi ena, jih sodišče takoj spusti skozi druga vrata in to prej, preden policisti sploh končajo s formalnosti glede postopka privedbe. ...prikaži več Se je že dogajalo, da je policiste taka oseba, iz bližnjega bifeja, ko so zapuščali sodiče prijateljsko vabila ,,na kavo,,!Zgodba je jasna, sodna veja oblasti je potrebna temeljitega ,,reseta,, od zgoraj navzdol.