Slovenija
1331 ogledov

"Razbiti hočemo mit, da so vsi politiki isti"

volitve Saša Despot
Iniciativa Glas ljudstva danes pripravlja javno soočenje predstavnikov političnih strank z volivci.

Iniciativa Glas ljudstva, ki združuje več kot 100 civilnodružbenih organizacij in več tisoč posameznikov, od lanske jeseni izvaja predvolilne aktivnosti. Preko javnih razprav so sodelujoči zbirali mnenja ljudi, v kakšni državi želijo živeti, in jih združili z mnenji strokovnih in civilnodružbenih organizacij v 138 zahtevah. Prostovoljci pred volitvami, ki bodo 24. aprila, v okviru potujočega festivala demokracije obiskujejo kraje po Sloveniji in si v razpravah z državljani zavzemajo za čim večjo informiranost in rekordno volilno udeležbo.

''Na politične stranke smo naslovili 138 zahtev, ki se dotikajo varstva okolja, trga dela, izobraževanja, zdravstva, delovanja demokracije in drugih družbeno pomembnih kategorij. Skupno so razdeljene v 11 tematskih področij. Odgovori političnih predstavnikov so zbrani na spletu in v materialu, ki ga predstavljamo v okviru festivala demokracije,'' razloži Gaja Brecelj iz Umanotere in članica iniciative Glas ljudstva.

Koalicijske stranke se pozivom niso odzvale

Iz vrst desne politične opcije je moč slišati očitke, da gre pri aktivaciji civilnih organizacij in posameznikov za glas privilegiranega in majhnega deleža družbe, te iste stranke pa sodelovanje zavračajo očitajoč, da gre za politično kampanjo. V iniciativi Glas ljudstva očitke zavračajo, čemur je pritrdilo tudi Ministrstvo za javno upravo. Delovanje, katerega namen je ozaveščanje državljanov in spodbujanje njihove volilne udeležbe, po zakonu o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) ne predstavlja izvajanja volilne kampanje, so odgovorili na ministrstvu. Prav tako ne spodbujamo določenih političnih opcij, dodajajo v iniciativi.

''Vprašanja in zahteve smo poslali okrog 60 strankam, ki smo jih našli v registru političnih strank. Nekatere se niso odzvale, ker niso imele ambicij kandidirati na prihajajočih volitvah. Kljub večkratnim pozivom pa se niso odzvale stranke trenutne koalicije, torej SDS, NSi, Konkretno, ter SNS. Verjamemo, da bi morali tudi volivci omenjenih strank vedeti, kakšna so njihova stališča do zastavljenih problematik,'' pravi Brecelj.

V iniciativi si neodzivnost razlagajo kot določeno informacijo za volivce. ''Kaže namreč na raven pripravljenosti sodelovanja s civilno družbo,'' ocenjuje direktorica Umanotere.

Glavna cilja iniciative sta informiranje volivcev in rekordna volilna udeležba.

V okviru iniciative je nastal tudi Volitvomat. Gre za spletno orodje z 41 vprašanji, ki temeljijo na ujemanju z omenjenimi 138 zahtevami, s pomočjo katerega lahko vsak preveri svoje vrednotno sovpadanje s programi političnimi strank. ''Že skoraj 60.000 ljudi je rešilo Volitvomat, kar kaže na to, da ljudje želijo razpravljati in se informirati. To nas veseli, saj demokracija deluje, ko pri odločanju sodeluje čim več ljudi, s čimer se poveča legitimnost vladajoče strukture in njenih ukrepov. Želimo si razbiti mit, da so ''vsi politiki isti'','' pravi Gaja Brecelj.

''Smo ogledalo vsakokratni oblasti''

Danes bo na ljubljanskem Trgu republike izvedeno javno soočenje političnih strank z ljudstvom. Gre za unikum političnih soočenj v samostojni Sloveniji, kjer bodo predstavniki strank neposredno odgovarjali na vprašanja volivcev.

''Želeli smo si premakniti debato iz studijev, kjer ljudje nimajo možnosti interakcije s predstavniki političnih strank. Zainteresirani posamezniki so lahko poslali svoja vprašanja, zgolj v nekaj dneh smo jih prejeli 250. Gledalci bodo lahko vprašanja postavljali tudi med dogodkom preko SMS sporočil,'' objasni Brecelj.

V iniciativi Glas ljudstva obljubljajo, da bodo politiki nastavljali ogledalo tudi po volitvah, aktivnosti pa bodo izvajali tudi pred predsedniškimi in lokalnimi volitvami. ''Stranke so se zavezale k izvajanju posameznih ukrepov. Nad njimi bomo budno bdeli. V nasprotnem primeru jih bomo klicali k odgovornosti,'' napovedujejo v iniciativi.

Komentarjev 8
  • jan631 18:13 15.april 2022.

    To so brezposelni, levičarsko orientirani bleferji, in nikakršen glas Ljudstva.Ne more peščica lenuhov v LJ govorit v imenu nas izven LJ.

  • Ender3 17:59 15.april 2022.

    Prisluhnite prvič v zgodovini javno soočenje strank v živo, na njihovi strani in YT. Ob 18 uri 15.4.2022. Za naš boljši jutri gre, izvolimo prave obraze !!! https://youtu.be/XNwoiDBG8R8

  • Avatar VINOVERITAS
    VINOVERITAS 15:09 15.april 2022.

    youtu.be/pXjmQM5b5fw zanimljiv posnetek, pol pa se pred narodom delajo svetnike🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇🍇