Slovenija
5858 ogledov

Razburjeni stanovalci: želijo nam vzeti parkirna mesta

Celovški dvori Saša Despot
Kupci stanovanj v soseski Celovški dvori so na nogah. DUTB je začela s prodajo parkirnih mest, ki so namenjena obiskovalcem stanovalcev.

Nadzorni odbor lastnikov soseske Celovški dvori opozarja na zaplet, ki je nastal, ko je zaradi stečaja Vegrada v last stanovanj, parkirnih mest in shramb vstopila Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). DUTB je namreč objavila, da prodaja parkirna mesta za obiskovalce v Celovških dvorih. "DUTB prodaja garaže v kleti-2, srednji vhod, ki je namenjena za obiskovalce," pojasnjujejo stanovalci, ki so prepričani, "da gre za prostore, ki pripadajo stanovalcem Celovških dvorov".

Ko so se odločali za nakup stanovanja v Celovških dvorih, jim je bilo rečeno, da bodo imeli na voljo tudi parkirna mesta za obiskovalce, kar je bil eden ključnih dejavnikov pri odločitvi za nakup stanovanja v omenjeni soseski. Na to, da bodo garaže spremenjene v parkirno hišo in da bo parkiranje plačljivo, jih nepremičninska agencija ni opozorila. "Nepremičninski agenti so nam še pokazali prednost odpiranja vrat garaže za obiskovalce preko mobilnega telefona," pojasnjujejo. Ker vzpostavitev javne parkirne hiše ni bila predvidena v projektni dokumentaciji, niso pričakovali, da bo prišlo do prodaje.

V Splošnih pogojih je navedeno, da ima stanovanjski del tri uvoze v garaže, "srednji uvoz je namenjen obiskovalcem stanovalcev, lokalov ter poslovnih prostorov in je ločen od uvozov v stanovanjski del garaž. Parkirne površine za obiskovalce bodo v delu druge kleti stanovanjskega garažnega dela".

Celovški dvori | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Bodo ostali brez dostopa do skupnih delov?

Ob tem pa opozarjajo še na eno težavo, ki bi utegnila nastati, če se bo DUTB odločila izvesti prodajo. "Lastniki stanovanj v dveh lamelah se lahko soočijo s težavo, saj ne bodo mogli dostopati do skupnih delov. Parkirna mesta in dovozne poti, kjer je celotna bodoča garažna hiša, uporabljajo le lastniki teh garažnih mest. Lastniki garažnih mest v delu za obiskovalce so tudi lastniki dovozne poti. Zato lastniki v lameli 3 in lameli 4 ne bodo imeli dostopa do prostora za odlaganje smeti in toplotnih postaj," opisujejo morebitni zaplet.

Ker je dovozna pot v lasti lastnikov parkirnih mest, ki so predmet prodaje, lahko lastniki stanovanj v lameli 3 ostanejo brez izhoda iz kolesarnice. V pogojih prodaje garažne hiše tudi ni nikjer napisano, da bi moral kupec garažne hiše dovoliti stanovalcem dostop do prostora s smetmi ali dovoliti vzdrževanje in servisiranje toplotnih postaj. Prav tako ni nič napisanega o tem, ali bo DUTB problematiko uredil na primer s služnostjo.

Opozarjajo na še en vidik. "Garaže za obiskovalce imajo dva požarna izhoda na dvorišče soseske Celovški dvori, preko katerih je možno priti tudi v lastniški del garaž. Stanovalcem nikakor ni v interesu, da se po lastniških garažah sprehajajo in zadržujejo vsesplošni uporabniki javne parkirne hiše, ki niso obiskovalci stanovalcev," so jasni stanovalci.

Celovški dvori Kupci so "ponoreli" Slovenija Za enako stanovanje tudi prek sto tisoč evrov razlike

Pogovarjali so se o prenosu, DUTB šla v prodajo

Predstavniki nadzornega odbora lastnikov in DUTB so o problematiki razpravljali decembra lani, kjer je bilo govora o načinu prenosa parkirnih mest v skupen del soseske. Prek upravnika SPL so istega meseca pozvali DUTB, da prenese parkirna mesta na lastnike Celovških dvorov.

Če se bodo omenjena parkirna mesta spremenila v javno parkirno hišo, bodo parkirna mesta javno dostopna. Ker se v bližini gradi večji nakupovalni center, se sprašujejo, ali bodo javna parkirišča obiskovalcem sploh na voljo ali pa bodo zasedena s strani nakupovalcev v trgovskem centru. Ker je iz prostorov, ki se prodajajo, omogočen neposreden dostop do vstopov v dve lameli, kleti, kolesarnice, prostore za odlaganje smeri in druge servisne skupne prostore, to občutno spremeni dinamiko in kakovost uporabe prostorov.

Celovški dvori | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Mi nismo obljubljali brezplačnega parkiranja"

Stanovalci od DUTB zahtevajo, da takoj umakne prodajo ter parkirnih mest in jih prepiše na sosesko. A z DUTB jim odgovarjajo, da brezplačen prenos lastništva omenjenih parkirišč ni možen. "Obljub o brezplačnem parkiranju DUTB ni nikoli nikomur podajala. DUTB je, tako kot vse svoje premoženje, tudi omenjena parkirišča dolžna unovčiti v korist vseh davkoplačevalcev," pojasnjujejo, zakaj so se odločili objaviti javni razpis za zbiranje zavezujočih ponudb. Ob tem pa dodajajo, da so nedvoumno zahtevali, da mora bodoči upravljavec javne parkirne hiše zagotavljati dostope do vseh lastniških in skupnih delov garaže v soseski.

Na DUTB pravijo, da je v Celovških dvorih parkiranje za obiskovalce urejeno, a da to "ne pomeni tudi, da je parkiranje brezplačno, kot si to tolmačijo stanovalci soseske". Vse skrbi, ki so jih izrazili, pa so po besedah DUTB odveč. Dostopi do toplotnih postaj so v pristojnosti upravnika, stanovalci lamele 3 in 4 pa bodo imeli nemoten dostop po vertikalah do vseh lastniških in skupnih delov garaže ter dostop do smetišč. Menijo, da prostih mest ne bodo zasedali kupci bližnjega nakupovalnega centra, saj morajo slednji imeti urejena parkirna mesta v okviru svoje infrastrukture.

Javna parkirna hiša "najboljša možna rešitev"

Vzpostavitev javne parkirne hiše za obiskovalce je po mnenju DUTB "legalna, legitimna in logična, hkrati pa za stanovalce najboljša možna". Na tak način se bo vzpostavil parkirni red, uredilo parkiranje za obiskovalce na način, ki je običajen v novejših modernih soseskah (Situla, Eko srebrna hiša), zagotovilo vzdrževanje in varovanje tega dela garaže ter omogočilo parkiranje obiskovalcem v njim namenjenem delu garaže. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Spark 21:30 22.oktober 2018.

    Spoštovani stanovalci. Plebiscit vam ni odprl oči, ko vas nihče ni vprašal, ali ste poleg samostojnosti in neodvisnosti za kapitalizem, ali preprosteje, da vam bo družbeno lastnino prodajal Mađar.

  • Avatar Mark035
    Mark035 14:08 20.oktober 2018.

    Stanovalci v Socialnih dvorih naj plačajo po 10.000EUR za parkirno mesto in bo DUTB rade volje prepisal lastništvo na stanovalce. Kako lahko nekdo "ZAHTEVA", da se prepiše neka lastnina na njega, čeprav za to ni dal niti enega €, pa ...prikaži več ni možno niti v butalah.

  • vzev 13:27 20.oktober 2018.

    Odlično. Lahko prideš na obisk, samo prej še plačaj parkirnino. Ne razumem kako lahko, kdo kupi takšno stanovanje, če pa za isti denar, dobiš hišo. Pa imaš tam svobodo, za razliko, da si zaprt za štirimi stenami.