Slovenija
11 ogledov

Razdejanje jih spravlja v obup

Kostanjevica na Krki
1/7
Žurnal24 main
Kostanjeviški otok je še vedno pod vodo, voda se umika počasi, odtekla je vsaj iz večine hiš. Za sabo je pustila razdejanje, ki ljudi spravlja v obup.
Preberi še: Kostanjevica pod vodo: Obup, vasi še vedno odrezane od sveta.

Večina pritličnih stanovanj na kostanjeviškem otoku je bila pod vodo tudi do pol metra, nekaterim je uspelo rešiti vsaj del pohištva, večini pa skoraj ničesar. "Nismo pričakovali, da bo poplavilo tako hitro. Potem ko je voda vdrla v hišo, smo mislili, da se bo vsak trenutek umaknila, a je je bilo iz minute v minuto več. Vzeli smo samo najnujnejše in zbežali ven," povedo Jordanovi. Zdaj tako oni kot domala vsi prebivalci otoka obupano pregledujejo, kaj je v stanovanjih sploh še ostalo uporabnega in to odnašajo iz hiš.

Prostovoljci civilne zaščite, gasilci in domačini dajejo vse od sebe: s čolni od hiše do hiše razvažajo hrano, nujne potrebščine, pomagajo pri selitvah, a je na njihovih obrazih moč opaziti izčrpanost. Vojska je v Kostanjevico prišla danes okoli dvanajste ure, marsikdo potarna, da bi jim pomoč vojakov prav prišla že včeraj, še bolj pa danes zjutraj, ko je voda zapustila hiše.

Na območju so neprevozne številne lokalne ceste. Aktualno stanje si lahko preberete na straneh Prometno-informacijskega centra.

"Po naših ocenah je Krka od 11. ure zvečer do 6. ure zjutraj upadla za 15 centimetrov," je zjutraj povedal poveljnik civilne zaščite za Kostanjevico Robert Zagorc. Po njegovih besedah se prebivalci otoka zagotovo še ves teden ne bodo mogli preseliti na svoje domove. "Dali so jim možnost, da gredo v šolo, ker so tam ležišča, a se jih je večina naselila pri sorodnikih," je povedal in potrdil, da tudi danes v tamkajšnji osnovni šoli in vrtcu ne bo pouka."Razmere so še kar kritične, oziroma se še stopnjujejo," je stanje v Kostanjevici zjutraj opisala vodja regijskega centra za zaščito in reševanje Zdenka Močnik. "Zato vse sproščene kapacitete usmerjamo na to področje."

Od sobote je v okviru načrta "Vihra" na prizadetih območjih sodelovalo že več kot 400 pripadnikov in pripadnic s čolni, motornimi vozili in črpalkami ter helikopterjem, so sporočili z Morsa.

Gasilci poskušajo po njenih besedah zaščititi predvsem objekte, ki še niso pod vodo, saj se na popolnoma poplavljenih predelih tako velike količine vode ne da ustaviti. Voda, ki prodira iz Krakovskega gozda, se širi h gostišču Žolnir, ogroženi so tudi nekateri industrijski objekti, kjer poskušajo zdaj gasilci preprečiti večjo materialno škodo.

Ob Savi stabilno
Boljše je stanje v Posavju, kjer se razmere po besedah Močnikove umirjajo. "Gasilci čistijo, urejajo, tako kot sledi tovrstnim razmeram," je povedala. Po podatkih brežiškega centra za zaščito in reševanje nivo reke Save upada precej hitro, Krka pa se znižuje počasneje.

V Šentjerneju bodo začeli s čiščenjem
Sicer pa so poplave hudo prizadele tudi občino Šentjernej. Vasi Hrvaški Brod, Mršeča vas, Drama, Draga, Roje in Čisti Breg so bile včeraj popolnoma odrezane od sveta, nekatere med njimi so bile tudi v celoti poplavljene.

"Včeraj je bilo popolnoma nedostopnih in poplavljenih 46 objektov," je povedal svetovalec za zaščito in reševanje iz novomeškega regijskega centra Stane Zagorc."Ukrepanje je bilo nemogoče, nekatere hiše so bile dostopne le s čolni, nekatere s traktorji," je pojasnil in povedal, da je danes nivo vode toliko upadel, da bodo ponekod že lahko začeli s čiščenjem. "Nekateri objekti pa so še pod vodo," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.