Slovenija
23 ogledov

Razdejanje vsak konec tedna

smeti Bralec Žurnala24
Razdejanje na Trgu republike vsak konec tedna. Psiholog: Ob uničevanju mora ukrepati policija.

“Ko se konec tedna mladi zberejo na Trgu republike, za sabo pustijo razdejanje. To se dogaja vsak petek in soboto. Katastrofa,” pravi bralec, ki je poslal fotografijo. Drugi razlaga, da mladi vinjeni razgrajajo, nato pa pride policija, ki jih le napoti drugam.

Na ljubljanski policijski upravi odgovarjajo, da je ploščad javni kraj in zato dostopna vsem. Zagotavljajo, da ukrepajo, če neposredno zaznajo kršitve javnega reda in miru. Drugače je, če pridejo na podlagi obvestila občanov, saj se morajo potem ti, ki prijavijo kršitev, o tem izjasniti, kar se velikokrat ne zgodi. Policisti naj bi ob tem večkrat uporabili le opozorila, kar je po besedah Petra Janjuševića iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana dobro: “Če bi ukrepala bolj represivno, bi se mladi le umaknili drugam.”

Upirajo se pravilom

Janjušević je razdejanje mladostnikov na Trgu republike opazil tudi sam, o njihovem vedenju pa pravi: “Vsi pridemo v obdobje, ko mislimo, da je naš ves svet in da nam nihče nič ne more. Zato se mladostniki upirajo pravilom, kar včasih zna mejiti na objestnost.” Dodaja, da smo se upirali vsi, ampak morda drugače, in da je značilnost mladostnikov, da se upirajo pravilom, ki jih postavljamo “mi, ta stari”. Po njegovih besedah vsi, starši, šola, vrstniki, družba, vplivajo na vedenje mladostnikov, zato je težko s prstom pokazati, kdo je kriv za tako vedenje, saj je odgovornost na vseh straneh: “V takih primerih, ko se pojavi uničevanje, mora ukrepati tudi policija.” Sklene z besedami: “To je res kompleksen problem. Povsem drugo vprašanje pa je, zakaj je toliko mladih zunaj s steklenicami alkohola.”

Komentarjev 6
  • krtina 11:49 11.marec 2012.

    "....Bralec / danes, 09:39Eden redkih (g.Janjušević). ki ne udriha na slepo po mladih. Lepo pove kako stvari stojijo. In cisto se strinjam z njim...."Kdo udriha po mladih. Ne mešaj vse v en kup. Gre samo za ...prikaži več nekaj neotesanih vandalov, ki po "pijančevanju" pustijo svinjarijo za seboj. In tebe in tega Janjuševiča vabim, da gresta to svinjarijo nekajkrat počistiti, potem pa oddajta svoj komentar.

  • coffee 11:37 11.marec 2012.

    Kako ne poznaš Trga republike?!Koši so v neposredni bližini, pri Maxiju, pri parlamentu, pri Cankarjevem domu..

  • Pepi 10:53 11.marec 2012.

    Odgovor gospodu Petru Janjuševiču na cita :Povsem drugo vprašanje pa je, zakaj je toliko mladih zunaj s steklenicami alkohola.”Gospod Janjuševič,zato ker zakon prepoveduje vstop mlodoletnim v nočne lokale-Klube,ker zakon prepoveduje točenje alkohola mladoletnim osebam v lokalih,ker je alkohol ,če ...prikaži več ga kupiš v tgovini cenejši kot v Nočnih lokalih-Klubih,ker mladina nima denarja za visoke cene alkohola v lokalih-Klubih in je lažje skupinici5-6 mladincev zbrat par ojrotou in kupit določene opojne supstance v trgovini,se postavit v bližino lokala-Kluba in tam "ŽURAT"