Slovenija
25 ogledov

Razgalili svojega delničarja

Pošta Bralka
Pismo. Delničarjevi podatki razkriti vsem, ki so imeli opravka s poštno pošiljko.

"To je pa 'odličen' primer varovanja osebnih podatkov," komentira bralec, sicer delničar Dela prodaje, ki je pred dnevi od te družbe dobil obvestilo, poleg njegovega imena in priimka ter naslova pa sta natisnjeni in vsem vidni tudi njegova davčna številka in EMŠO.

Kako je to mogoče? "Možno je, da se je v naglici pri spajanju iz dveh različnih podatkovnih baz, tiskanju in kuvertiranju dokumentov zgodila neljuba napaka pri posameznih naslovnikih. Z osebnimi podatki ravnamo z vso potrebno skrbnostjo in pazljivostjo," trdijo v Delu prodaji.

Pri informacijski pooblaščenki pa so se odločili za inšpekcijski nadzor. Ker je bila vrsta podatkov delničarjev očitno dostopna vsem, ki so jim te poštne pošiljke prišle v roke, bodo danes preverili, ali je sum kršitve zakona o varovanju osebnih podatkov utemeljen. Če bo nadzor ugotovil kršitve, Delu prodaji grozi globa do 12.500 evrov, njeni odgovorni osebi pa do 1.250 evrov.

Komentarjev 4
  • NejaS 13:26 08.januar 2013.

    Pri varovanju osebnih podatkov gre za varovanje tvojih podatkov in tebe kot osebe - z davčno številko in EMŠO med drugim odpiraš bančne račune ... Gre za tvoje identifikacijske številke. Jaz sicer ničesar ne skrivam in lahko vsakemu inšpektorju tudi ...prikaži več pokažem (kot mora vsak), kar se od mene zahteva, ampak svojih osebnih podatkov pa ne razkrivam okoli. Že en preveč razkrit e-naslov lahko naredi škodo.

  • Bizgec 13:09 08.januar 2013.

    Osebni podatki nikakor ne. Se sploh zavedas kako hitro se danes nekomu ukrade identiteta?

  • franke 13:01 08.januar 2013.

    VSE BI MOGLO BITI DOSTOPNO. BREZ TAJNOSTI.