Slovenija
33 ogledov

Razgaljena državna podjetja

slovenija 27.03.2012 denar, bankovci, Evro, finance, foto: Bostjan Tacol Boštjan Tacol
Javne vse pogodbe državnih podjetij, vsa izplačila v Supervizorju.

Podjetja v večinski lasti države ali občin bodo morala odslej javnosti posredovati informacije javnega značaja, torej informacije o pogodbah, izdatkih ter prejemkih in bonitetah članov uprav in nadzornih svetov. Doslej so bile javnosti dostopne vse informacije v zvezi z delovanjem javnega sektorja, zdaj pa je vlada z novelo zakona obveznost posredovanja tovrstnih informacij razširila še na omenjena podjetja.

Manj prostora za korupcijo

"Odprtost in transparentnost zmanjšujeta korupcijska tveganja in zagotavljata odgovornejše ravnanje s premoženjem in sredstvi teh podjetij," pravi minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant, ki navaja podatke iz raziskav, po katerih je v tem delu gospodarstva korupcija zelo prisotna. Novela zakona predvideva varovalke pri dostopu do specifičnih informacij, predvsem pri delovanju bank oziroma njihovih komitentov.

Podjetja v stoodstotni državni ali lokalni lasti se bodo morala vključiti v aplikacijo Komisije za preprečevanje korupcije Supervizor, ki omogoča spremljanje vseh transakcij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.