Slovenija
17 ogledov

Razgaljeni pred Dursom

Napoved se mora vložiti prek sistema eDavki, če je zavezanec prejšnje leto oprav Žurnal24 main
Obdavčitev. Če katere od treh napovedi ne vložite, čeprav bi jo morali, vas bo Durs oglobil.

Davčna uprava do 28. februarja čaka na napovedi, koliko ste lani zaslužili z obrestmi od depozitov, izvedenimi finančnimi instrumenti in prodajo delnic.

V nadaljevanju razkrivamo, kdo mora oddati napoved in komu tega ni treba storiti.

Meja je tisoč evrov
Zavezanci (rezidenti), ki so lani z depoziti pri bankah in hranilnicah (skupaj s tistimi v Evropski uniji) zaslužili več kot tisoč evrov obresti, jih morajo razkriti pristojnemu davčnemu uradu.

Napovedi za odmero dohodnine od obresti na depozite ni treba oddati tistim, ki so z obrestmi pridobili natanko tisoč evrov ali manj. Z 20-odstotno stopnjo se obdavči le presežek nad tisoč evri.

Tudi če imate izgubo
Odsvojitev vrednostnih papirjev in investicijskih kuponov morate napovedati, če ste lani prodali vrednostne papirje (če ste jih le kupili, vam napovedi ni treba oddati).

Napoved je treba vložiti tudi, če je zavezanec ustvarili le izgubo, in tudi, če je otrok. Če ste lani opravili več kot deset obdavčljivih prodaj, morate napoved oddati prek spletnega sistema eDavki.

Napovedi pa vam ni treba oddati, če ste delnice pridobili v procesu lastninskega preoblikovanja.

Od 15. julija 2008
Izvedeni finančni instrumenti so obdavčljivi, če ste jih pridobili 15. julija 2008 ali pozneje (in ste zavezanec rezident).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.