Slovenija
50 ogledov

Razglasili oranžni alarm

veter Shutterstock
V noči na torek in v torek bo na vzhodu države in v višje ležečih krajih pihal močan jugozahodni veter.

Agencija za okolje je izdala opozorilo zaradi močnega vetra. V noči na torek in v torek bodo najmočnejši sunki jugozahodnega vetra lahko ponekod presegli hitrost 70 kilometrov na uro. Najmočneje naj bi pihalo na vzhodu države in v višje ležečih krajih. 

Jutri bo sicer povečini oblačno, le na severovzhodu bo še nekaj sonca. Na zahodu bo občasno rahlo deževalo, nad okoli 1500 metri pa snežilo. Popoldne in zvečer se bodo padavine krepile in širile proti vzhodu. V noči na sredo bodo padavine zajele vso Slovenijo. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. Ohladilo se bo, meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 500 m. V sredo zgodaj dopoldne bodo padavine od severa ponehale, delno se bo zjasnilo. Popoldne bo možna kakšna kratkotrajna ploha. V četrtek kaže na deloma jasno in suho vreme. 

Previdno v visokogorju 

Zaradi pričakovanih padavin se bodo snežne razmere v torek hitro slabšale. Danes čez dan se bo sneg ojužil, le v senčnih legah visokogorja bo ostal suh. Ponoči bo pomrznil predvsem v vzhodnem delu gora, kjer bo še nekaj jasnine, drugod pa zaradi vetra in oblačnosti večinoma le nad okoli 2000 m. 

V torek se bo začel v visokogorju nabirati nov sneg. Nad okoli 2000 m bo snežilo na pomrznjeno in ponekod trdo podlago. Nižje bo sneg moker, pod okoli 1500 m bo dež razmočil snežno odejo in jo talil. Zato se bo tekom dneva počasi povečevala nevarnost plazov. 

Do srede zjutraj bo v Julijskih Alpah predvidoma zapadlo od 20 do okoli 70 cm snega, odvisno od nadmorske višine. Drugod bo snega manj, v Kamniško Savinjskih Alpah in v vzhodnih ter osrednjih Karavankah ga bo predvidoma od 10 do 20 cm. Jugozahodni veter bo prenašal sneg v zamete. 

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 5
  • primoz.g 20:36 27.februar 2017.

    sem malo prej bil na viču, piha po žurnalovi lestvici za znoret, a Emigrant iz ERITREJE na PST sedi na klopci, vsiljivo ogovarja svetlolasa dekleta, ter kadi, pali momak cigaru ko da vetra nemade spljoh. A drugje pa piha tok ...prikaži večk da bajte prevrača, nisem vidu na lastne oči, ampak baje tko je.

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 20:25 27.februar 2017.

    KOD si hodil KOD si bil,KOT,da te slovenščina en malček spodjebava,kanede?

  • Avatar krojac
    krojac 17:24 27.februar 2017.

    Mrhovinarja B.P. je že strah