Slovenija
65 ogledov

Razglasite osebni bankrot

Žurnal24 main
Od srede lahko tudi fizične osebe razglasijo bankrot in si omogočijo nov začetek.

Če ne morete plačevati položnic, kreditov in od mesečnih prihodkov ne ostane dovolj denarja za zadovoljitev temeljnih življenjskih potreb, potem lahko razglasite bankrot. V sredo se začne namreč v celoti uporabljati zakon o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Z njim je osebni stečaj omogočen še fizičnim osebam.

Kdo ga lahko razglasi

Osebni stečaj lahko razglasi vsaka fizična oseba (podjetnik, samozaposlena oseba in potrošnik). Postopek lahko predlaga prezadolžen dolžnik ali upniki. Stečajnega dolžnika pri vseh poslih, ki so potrebni za izvedbo postopkov osebnega stečaja, zastopa upravitelj. Vloga za razglasitev osebnega bankrota se odda sodišču, ki postopek tudi začne.

 

Pet let

Največ pet let traja preizkusno obdobje, ki se določi s sklepom o začetku postopka odpusta obveznosti.

Poplačilo upnikov
Stečajni dolžnik mora sodišču dati poročilo o stanju svojega premoženja. Ob začetku postopka se oblikuje stečajna masa. Upravitelj mora odpreti poseben denarni (fiduciarni) račun upravitelja, na katerem se vodi denarno dobroimetje stečajnega dolžnika (razdelitvena masa). Ta je namenjena poplačilu stroškov postopka in terjatev upnikov. Enako kot stečajni postopek nad pravno osebo se tudi postopek osebnega stečaja vodi zaradi sorazmernega in hkratnega plačila terjatev vseh upnikov.

Odpis dolga

Ker fizična oseba po koncu stečajnega postopka ne preneha, ne prenehajo niti terjatve upnikov, ki v stečajnem postopku še niso bile plačane. Zato lahko stečajni dolžnik pred izdajo sklepa o končanju postopka osebnega stečaja vloži predlog za odpust svojih obveznosti, ki so nastale do začetka postopka osebnega stečaja. A odpust se odobri le pod posebnimi pogoji.

S sklepom o začetku postopka odpusta obveznosti sodišče določi preizkusno obdobje, ki ni daljše od petih let. Po preteku obdobja pa se izda sklep o odpustitvi dela obveznosti. S tem prenehajo pravice upnikov sodno uveljavljati plačilo terjatve.

Kaj je insolventnost

Insolventnost je položaj, ki nastane, če dolžnik v daljšem obdobju ni sposoben poravnati vseh svojih obveznosti, ki so zapadle v tem obdobju, ali postane dolgoročno plačilno nesposoben (več o tem preberite v 14. členu ZFPPIPP, Uradni list, št. 126/2007).
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.