Slovenija
30 ogledov

Razgradi se jih le 7.000

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Izrabljeno vozilo. Na 49 zbirnih mestih vam ga vzamejo brezplačno.

Razgradnja iztrošenega avtomobila je od leta 2005 brezplačna, vozilo pa lahko odpeljete na eno izmed 49 zbirnih mest po Sloveniji (http://www.izrabljena-vozila.mop.gov.si/prevzemna_mesta_skupaj.pdf).

250 evrov
znaša kazen za IMV (izrabljeno motorno vozilo), če je zapuščeno na javnih površinah. Inšpektorji pa lastniku naložijo tudi stroške odstranitve vozila, če tega ne stori sam.

Število razgrajenih iztrošenih motornih vozil (IMV) po podatkih ministrstva za okolje in prostor (MOP) od uvedbe direktive leta 2005 – čeprav lastnike oprošča plačila razgradnje – vseskozi pada. Lani je bilo le tri četrtine tistega iz leta 2006, še posebno skrb vzbujajoč podatek pa je, da je na leto okoli 40 tisoč IMV, razgradi pa se jih le okoli sedem tisoč.

Večina še vedno goljufa
Po besedah odgovornih težavo predstavlja dejstvo, da lahko lastnik vozila, ki ni več uporabno, tega poleg oddaje v razgradnjo iz prometa odjavi tudi tako, da ga skladišči na površinah (parkirišča, dvorišče), katerih lastnik je. To je lahko problematično, saj nihče ne preverja, ali so ta vozila na določenem mestu res skladiščena, veliko lastnikov pa to s pridom izkorišča.

Dinos: Razgradnja konstantna
Nasprotni podatkom ministrstva so tisti, ki so na voljo pri Dinosu, največjem koncesionarju za razgradnjo IMV pri nas. Pri njih pravijo, da je število vozil, oddanih v razgradnjo, že nekaj časa konstantno. Na Interserviceu, enem od treh zbirnih mest v Ljubljani, pravijo, da je število oddanih vozil tako majhno, da jih razgrajujejo le na slabih 14 dni.

EU: Do 2015 95 odstotkov
Direktiva Evropskega parlamenta med drugim veleva, da naj bi do leta 2015 delež recikliranih in vnovič uporabljenih sestavnih delov avtomobilov znašal 95 odstotkov, medtem ko je ta odstotek leta 2006 znašal 85 odstotkov. Pri MOP nam na vprašanje, kolikšen je ta odstotek v tem trenutku, niso odgovorili.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.