Slovenija
32 ogledov

Raziskava: Slovenci bolj pesimistični od preostalih Evropejcev

Brez žalosti bi se neskončno dolgo utapljali v prebolevanju. Žurnal24 main
Večina Evropejcev pričakuje, da se bo v prihodnjih letih povečalo število ljudi, ki na delovnem mestu trpijo zaradi stresa, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu jeseni izvedla agencija Ipsos-Mori. V Evropi v povprečju rast stresa pričakuje 77 odstotkov, v Sloveniji pa 85 odstotkov vprašanih.

Slovenci so tako nekoliko bolj pesimistični od preostalih Evropejcev, ko gre za pričakovanja glede trendov na področju delovnega stresa. Kar 58 odstotkov vprašanih Slovencev tako meni, da se bo število ljudi, ki trpijo zaradi stresa na delovnem mestu, v prihodnje močno povečalo, medtem ko je takih v Evropi v povprečju 49 odstotkov.

Primerjava odgovorov po 36 evropskih državah, vključenih v raziskavo, kaže, da so najbolj črnogledi glede povečevanja stresa na delovnem mestu Grki, kjer jih kar 83 odstotkov meni, da se bo stres močno povečal, še 10 odstotkov pa jih meni, da se bo nekoliko okrepil.

Še najbolj umirjeni so na Norveškem, kjer jih nadaljnje povečanje števila zaposlenih, ki trpijo zaradi stresa na delovnem mestu, pričakuje 63 odstotkov, od tega jih le 16 odstotkov meni, da se bo zelo povečalo.

Ženske in tisti srednjih let pričakujejo več stresa

Podatki za Slovenijo kažejo, da ženske (87 odstotkov) v večji meri kot moški (82 odstotkov) pričakujejo krepitev stresa na delovnem mestu, prav tako pa se tisti srednjih let (87 odstotkov) v večji meri kot mlajši (79 odstotkov) bojijo povečanja stresa.

Tako Slovenci kot Evropejci tudi v veliki večini (okoli 90 odstotkov) menijo, da so visoki standardi varnosti in zdravja pri delu ključni za podaljševanje delovne dobe.

Komentarjev 2
  • zlatane 19:39 27.marec 2012.

    ženke, žal v modernem svetu sploh nočejo delati. izvejo, da imaš 2 hektara, te kot moškega noče, ti pravi, kar imel ta 2 hektarja. mlade punce večina sploh ne vejo kuhati, kar je pri internetu in receptih katastrofa in hkrati ...prikaži veči neoproščeno. moja ni znala kuhati, ker ni imela učitelja, sedaj pri internetnih receptih pa je prava gurmanka že dolga leta. vse bi rade bogataše, da bi lahko brezkrbno zapravljale, na koncu pa jim nikoli ni dovolj. moja ni brez napak, samo dejansko sem srečen, kaj imam. ena moja tranka mi je rekla, če jo izgubim, nobena mi ne bo hotela delati na firmi naših del. nekaj se bo moralo postoriti, moški smo v sloveniji ženske preveč razvajali

  • stalker 18:27 27.marec 2012.

    mah dj no ženske že tak lahk deu majo pa so še veno pod kaooo enim stresom ddjjj no ne prbiji to bi lahk reku gradbincu al pa ksnmu drugmu