Slovenija
3769 ogledov

Kje ob avtocesti so straniščne školjke najbolj čiste?

Počivališče Lom Dars
Mednarodni institut za potrošniške raziskave (Mipor) je ob 22 naključno izbranih počivališčih ob slovenskih avtocestah preverjal, kako urejeni so toaletni prostori.

Raziskava je pokazala, da od 22 naključno izbranih počivališč praktično nobeno stranišče ni imelo večjih pomankljivosti, je pa ponekod otežen dostop invalidom. 

Največjo težo pri ocenjevanju sta imela kriterija čistoča in oprema, ki predstavljata polovico ocene (po 25 odstotkov vsaka), sledila sta intimnost (20 odstotkov) in prostor z umivalniki (15 odstotkov), medtem ko so imeli zunanjost in dostop, splošni vtis ter dodatni prostori po petodstotno težo.

Najvišje ocenjeni so ...

Toaletni prostori na počivališčih Barje jug, Maribor vzhod, Mokrice jug, Radovljica sever, Tepanje sever in Voklo zahod so dobili najvišje ocene, sledili so toaletni prostori na počivališčih Dobrenje vzhod, Dravsko polje jug, Jesenice jug, Lom vzhod, Lopata jug, Mlake, Murska Sobota jug, Podsmreka, Ravne, Zaloke jug, Dul, Lormanje sever, Lukovica sever in Ravbarkomanda zahod.

Posebej so pohvalili toaletne prostore na počivališčih Maribor vzhod, Mokrice jug in Radovljica sever, kjer imajo znižane umivalnike za otroke.

Razočarali so ... 

Medtem so ocenjevalce razočarali toaletni prostori na počivališčih Fernetiči jug in Zaloke sever. Prvi zaradi neuglednega in zarjavelega kioska, v katerem lahko tudi zmanjka toaletnega papirja, na počivališču Zaloke sever pa so ocenjevalce zmotile muhe, ki so jih zaznali ob obisku.

previjalnica | Avtor: Profimedia Profimedia

Mila povsod dovolj

Pri pregledu toaletnih prostorov okvarjenih umivalnikov praktično niso odkrili, posode z milom so bile polne. V večini toaletnih prostorov imajo za sušenje pripravljene sodobne hitre sušilnike ali brisače. Vsi toaletni prostori imajo vidno ločen prostor za ženske in moške, v vsakem pa so kabine, v katerih je dovolj prostora.

Upravljalci toaletnih prostorov so se najslabše izkazali pri dostopu za invalide - ocenjevalci so namreč pogosto naleteli na zapleteno pot od znižanega robnika do vrat toaletnega prostora, kjer pa se je spet lahko zapletlo.

Na Zahodu je to urejeno, pri nas pa ...

Ocenjevalci pa so pogrešali tudi previjalne mize, našli so le en zgleden primer z odklenjenim posebnim prostorom, v katerem je previjalnica, umivalnik in stranišče za majhne otroke. "Nekaj, kar je na zahodnih avtocestah standardno, je pri nas dobro zaklenjeno ali pa postavljeno v stranišča za invalide, kar je po našem mnenju podcenjevanje tako invalidov kot staršev," so še poudarili na Miporju.

"V večini toaletnih prostorov smo dobili zelo dober splošni vtis," so zapisali na Miporju in dodali: "Kljub dovolj dobremu skupnemu vtisu pa bi si želeli, da upravljalci toaletnih prostorov namenijo več pozornosti dostopu invalidov, tudi z njim namenjenimi parkirnimi mesti, še bolj pa smo pogrešali ustrezno obravnavo družin z majhnimi otroki"

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 11:49 16.julij 2017.

    Zakaj je potrebno plačevati uporabo WC ,saj imam plačano vinjeto ? Vsak ,ki vozi po AC mora enkrat na WC ,torej gre za dejanje ,ki je povezano s potovanjem . To je čist zaslužek DARS -a oziroma najemnika objekta .