Slovenija
28 ogledov

Raziskava: za zdravje je treba plačati

Zdravnik Shutterstock
Raziskava: skoraj vsi vprašani se strinjajo, da do zdravstvenih storitev prej pridejo tisti, ki so zanje pripravljeni plačati.

Zdravniška zbornica Slovenije je z raziskavo ugotavljala javno mnenje o javnem zdravstvu. Le 14 odstotkov prebivalcev Slovenije meni, da ima v Sloveniji vsakdo dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev. 47 odstotkov vprašanih meni, da je stanje v slovenskem zdravstvenem sistemu slabo oz. zelo slabo.

Skoraj vsi pa se strinjajo oz. popolnoma strinjajo, da do zdravstvenih storitev prej pridejo ljudje, ki so zanje pripravljeni plačati (94 odstotkov), hkrati pa imajo plačniki dostop do kakovostnejših storitev (86 odstotkov).

Bolj zadovoljni pri zasebnikih in koncesionarjih

Tiste, ki so v preteklem letu obiskali zdravnika, so povprašali tudi po zadovoljstvu z zdravstvenimi storitvami. Delež zadovoljnih je bil večji med tistimi, ki so obiskali zdravnike s koncesijo ali zasebne zdravnike. Poleg tega bi se med vprašanimi, ki zdravnike obiskujejo v javnem zdravstvu, za menjavo z zdravniki koncesionarji odločilo okrog 30 odstotkov. Tega najpogosteje ne storijo, ker je zdravnikov s koncesijo premalo, pri čistih zasebnikih pa se bojijo, da so cene storitev previsoke.

Le trije odstotki čisti zasebniki

Sicer pa so na novinarski konferenci ob tem spregovorili tudi o položaju zdravnikov zasebnikov. Po besedah predsednice odbora za zasebno dejavnost pri zdravniški zbornici Helene Mole je v zadnjih letih prišlo do zastoja, celo zaviranja razvoja zasebništva v zdravstvu.

Med slovenskimi zdravniki jih je 16 odstotkov zasebnikov, skoraj dve tretjini med njimi so stomatologi in zdravniki v osnovnem zdravstvu. Glavnina je koncesionarjev in so kot taki del javnega zdravstva, le okoli trije odstotki so čisti zasebniki, je pojasnila Moletova.

Bolj se splača v tujino

Slovenske zdravnike zasebnike postavlja v neenakopraven položaj tudi evropska direktiva o čezmejnem zdravstvenem varstvu, je dodal član odbora za zasebno dejavnost pri zdravniški zbornici Primož Rus.

Poudaril je, da se konkurence ne bojijo, vendar pa direktiva omogoča, da "slovenskemu pacientu, ki pride v samoplačniško ambulanto v Sloveniji, tega Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) ni dolžan plačati, če pa gre čez mejo, pa ga nihče ne vpraša, ali je šel k čistemu zasebniku, v državno bolnišnico ali v koncesijsko ambulanto. On ima izvid, dobi račun in ta račun mu je dolžan ZZZS plačati," je dejal Rus.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.