Slovenija
25 ogledov

Razklana Slovenija danes praznuje

Slovenska zastava je z dodanim grbom po osamosvojitvi postala tudi državna zasta Žurnal24 main
V Sloveniji danes praznujemo dan državnosti.

25. junija 1991 je namreč slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, zvečer pa je na Trgu republike v Ljubljani sledila slovesna razglasitev samostojnosti. Slovenija je po razglasitvi prevzela nadzor nad svojimi mejami.

V Sloveniji je namreč 23. decembra 1990 potekal plebiscit o osamosvojitvi Slovenije, na katerem se je za samostojnost izreklo 88,2 odstotka volivcev, udeležba pa je bila 93,2-odstotna.

Jugoslovanska oblast sicer ni priznala slovenske samostojnosti, zato so se 27. junija začeli oboroženi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in slovensko policijo. Intervencija je bila končana 3. julija 1991 in jugoslovanska vojska se je začela umikati v vojašnice. Slabo leto pozneje je bila Slovenija že članica OZN.

"Ostati moramo gospodarji usode"

Osrednja slovesnost ob letošnjem državnem prazniku je sicer potekala v ponedeljek na Kongresnem trgu, slavnostni govornik pa je bil predsednik republike Borut Pahor. V svojem nagovoru je opozoril, da tako kot smo si samostojno državo priborili, jo lahko tudi zapravimo. Poudaril je, da moramo ostati gospodarji svoje usode in pozval k složnosti naroda.

Pahor bo sicer danes položil venec k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo 1991, položitve venca pa se bodo udeležili tudi nekateri ministri.

Dan državnosti so na predvečer praznika s slavnostno sejo obeležili tudi v DZ, kjer je predsednik parlamenta Janko Veber dejal, da nas je kriza močno prizadela, za vrnitev na pot uspeha pa bo potrebnega precej časa in potrpežljivosti, predvsem pa veliko razuma in konsenza, ki bo omogočil, da bomo predvsem navzven nastopali usklajeno, samozavestno in prepričljivo.

SDS ni bilo

Tako slavnostne seje kot osrednje državne proslave pa se niso udeležili predstavniki največje opozicijske stranke SDS, ki so se zaradi nasprotovanja povabilu praporščakov, ki nosijo rdečo zvezdo, dan državnosti odločili proslaviti na slovesnosti v Celju.

Predsednica vlade Alenka Bratušek je v poslanici ob dnevu državnosti kljub temu zapisala, da je od nastopa nove vlade bistveno manj notranjih razprtij in napetosti, kar navdaja z upanjem. Ocenila je tudi, da smo danes kljub načelnim in povsem razumljivim razlikam in neskladjem ter napetostim in navkljub številnim pomanjkanjem in odrekanjem ponovno sposobni ravnati složno za dosego skupnega dobrega in da smo na pravi poti.

Komentarjev 21
  • privat 08:34 23.november 2013.

    dragi držžavljani..čestitamo ob dnevu lahkote ,korupcije ,prevar...

  • nina 23:01 15.avgust 2013.

    Sedaj imamo kapitakističen jarem,ki nas vsak dan bolj pogreza in uničuje firme mladino in upokojence AIDSA IN MARCEDEZA ne dobiš na pošteni način.

  • mph 21:45 25.junij 2013.

    Če je to res, vsekakor daleč sežejo njegove lovke, da si je podredil celo sodišča v Avstriji in na Finskem. :-) Mislim, da se niti ne zavedate, kako patetični ste.