Slovenija
27 ogledov

Razklanost ostaja

V Beli Cerkvi čutijo, kot da jim ves čas nekaj jemljejo: šolo, krajevni urad, po Žurnal24 main
Selitev sedeža. Po neuspelem referendumu pomiritve med Belo Cerkvijo in Šmarjeto ne bo.
             56
odstotkov volilcev je glasovalo proti selitvi sedeža občine v Šmarješke 
Toplice.

"Če bi sedež občine preselili v Šmarješke Toplice, bi se razklanost med Šmarjeto in nami zgladila, tako pa bo ostala," nam je po neuspelem referendumu za preselitev sedeža občine iz Šmarjete povedal Ivan Bregar, pobudnik referenduma iz Bele Cerkve.

Zapleti že ves čas
Razklanost je bila Občini Šmarješke Toplice očitno položena v zibelko. "Zamere izvirajo še izpred desetletij, ko so v Beli Cerkvi ukinili osnovno šolo, ker so v Šmarjeti zgradili novo, večjo. Zaradi nesoglasij med krajema nam je tudi šele v četrtem poskusu uspelo izglasovati ustanovitev Občine Šmarješke Toplice," je pojasnil Peter Selak, nasprotnik selitve občinskega sedeža. Nesoglasja bi bilo treba po njegovem mnenju preseči in še naprej skrbeti za enakomeren razvoj občine.

Da je bilo ob ustanovitvi občine krajanom Bele Cerkve obljubljeno, da bo sedež občine v Šmarjeti le začasno, je priznala tudi županja Bernardka Krnc. Referendumski rezultat bo, kot je dejala, spoštovala, komentirati pa ga ni želela.

Kako so glasovali
Izmed petih volišč v občini so selitev občinskega sedeža podprli le volilci v Beli Cerkvi, proti pa so bili v Orešju, Zburah, Šmarjeških Toplicah in Šmarjeti. "Predvsem v Zburah so nas koalicijski partnerji razočarali," je komentiral Bregar.

"Ljudje so pokazali, da dajejo prednost racionalnim naložbam, ne pa gradnjam novih poslovnih prostorov za potrebe občine," meni Selak. A predvideni poslovni objekt v Šmarjeških Toplicah bo, kot nam je povedala Krnčeva, nekoč, čeprav ne tako kmalu, kot bi bil, če bi referendum uspel, vendarle stal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.