Slovenija
17 ogledov

Razkol med delodajalci

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Pokojnine. Danes spet pogajanja. Obrtniki so si menda premislili glede nove starostne meje.

Pogajanja. Šele danes bodo sindikati in delodajalci na mizo dobili vladne izračune, kaj bi za pokojninsko blagajno pomenilo, če bi bilo za polno pokojnino dovolj 38 oziroma 40 let delovne dobe in 60 let starosti, kot so predlagali sindikati.

So pa za zaplet pretekli teden poskrbeli obrtniki, ki niso hoteli podpisati skupnih delodajalskih stališč.

Po upokojitvi “delajo”

“Ne strinjajo se s povišanjem starostne meje za upokojitev. Želijo, da ostane, kot je, ker se upokojijo, pa še naprej delajo,” smo neuradno izvedeli.

Za nas je zelo pomembno, da vlada odstopi od predloga 65 let kot pogoja za pridobitev polne pokojnine.
Dušan Semolič, ZZZS

Kot je znano, so obrtniki pred meseci na skupna stališča z Združenjem delodajalcev Slovenije (ZDS) in Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) pristali, ko pa je zanje na zadnjih usklajevanjih pred dvema tednoma zaprosil Borut Pahor, so si obrtniki premislili. Stališča so ista kot takrat, pravi Borut Meh iz ZDS – med drugim, da je treba zagotoviti vzdržnost pokojninske blagajne: “S starostjo 63 oziroma 65 let nimamo takih problemov, če se določi prehodno obdobje, da se prepreči plaz upokojitev in pripravimo delovna mesta za starejše delavce.”

Upokojevali bi se delno

Viljem Pšeničny iz obrtne zbornice pa zanika, da se s stališči GZS in ZDS ne bi strinjali. Želijo samo, da bi se lahko samostojni podjetniki delno upokojevali in da bi lahko dejavnost nadaljevali tudi po upokojitvi. Svoje predloge bodo oblikovali danes, napoveduje Pšeničny.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.