Slovenija
21 ogledov

Razkol med vlado in sindikati še večji

protest sindikatov Anže Petkovšek
Pogajanja o varčevalnih ukrepih za leto 2015 so se končala brez napredka. Sindikati vse glasneje govorijo o protestih.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je dejal, da so se dogovorili, da bodo predloge natančno ovrednotili, da se bo do njih lahko opredelila tudi vlada. Vlada naj bi o tem vprašanju odločala še pred nadaljevanjem pogajanj, ki se bodo odvila prihodnji četrtek. 

Koprivnikar je dejal, da so s sindikati še zelo narazen, zato je prav, da se vlada opredeli, do katere meje lahko glede na javno-finančno stanje v državi popusti. A po Koprivnikarjevih besedah pričakovanja vladne strani bistveno presegajo letos veljavne varčevalne ukrepe, tako da bodo morali iskati kompromis.

Sindikati so na nogah

V sindikalnih vrstah so razburjeni, ker vlada danes prednje ni prišla s pisnim predlogom novih ukrepov. "Danes smo mnogo preveč časa porabili za razčiščevanje vladne pozicije. Sindikati smo namreč ugotovili, da vlada ni naredila tistega, kar je obljubila nazadnje, torej da se bo opredelila do sindikalnega predloga in posredovala svoj predlog," je v izjavi medijem po pogajanjih poudaril predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj. Ob tem je pojasnil, da stališče sindikatov ostaja isto in da ni mogoče iti naprej, če se vlada do njihovih stališč ne opredeli. Očitno pa imajo prav s tem težave, je ocenil.

"Čas se nam izteka in s tem hkrati raste nervoza. Upam, da bo vlada do nadaljevanja pogajanj prihodnji četrtek storila, kar je obljubila," je dejal in dodal, da je vlada za en teden zavrla pogajanja. 

SVIZ se bo v četrtek opredelil glede protestnega shoda, ki naj bi se odvil 3. decembra. Prav tako se bosta o nadaljnjem poteku pogovarjala oba policijska sindikata. Štrukelj je sicer prepričan, da protestni shod 3 . decembra bo in to z udeležbo obeh sindikatov. 

Mramor žugal z Brusljem

Pred začetkom pogajanj je Štrukelj novinarjem potrdil ponedeljkov sestanek na ministrstvu za finance, na katerem je finančni minister Dušan Mramor opozoril na nujnost zmanjšanja javnofinančnega primanjkljaja pod zahtevane tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP). Po Štrukljevih besedah je minister izpostavil tudi, da tega ni mogoče storiti brez dodatnih rezov v javnem sektorju.

Mramor naj bi vodji obeh sindikalnih pogajalskih skupinže v ponedeljek posvaril, da le podaljšanje aktualnih ukrepov v leto 2015 ne bo dovolj. Med drugim naj bi ga zanimalo, ali bi sindikati pristali na znižanje plač, če bi vlada pisno zagotovila, da se bodo plače od 1. januarja 2016 zviševale glede na rast BDP.

Če dogovora ne bo, pa naj bi iz EU že prihajala opozorila o scenarijih poseganja v plače in druge prejemke. V tem primeru naj bi vladi preostalo znižanje plač z interventnim zakonom. Takšna poteza bo zagotovo zaostrila sindikalne aktivnosti. Če vlada ne bo umaknila dodatnih zahtev, se bodo sindikati verjetno pogovarjali tudi o skupni udeležbi na protestih, ki jih za 3. december načrtuje šolski sindikat Sviz.

Ne bodo več dajali

Nadvse razočaran in jezen je zaradi današnjih pogajanj tudi Aleksander Ogrizek, predsednik Sindikata poklicnih gasilcev: "Najbolj nas jezi, da smo na prejšnjih pogajanjih že našli nek stik, danes pa kot da se ne bi nikoli pogajali." Pravi, da vlada stran noče poslušati njihovih protipredlogov, da jim znova hočejo vzeti plačilo nočnega, nedeljskega, sobotnega dela, malice.  "Vztrajajo na znižanju plač, res sem razočaran, tega nisem doživel še pri nobeni vladi," pravi Ogrizek in dodaja, da je vlada na pogajanja prišla nepripravljena. Namesto konkretnih odgovorov so dobili le "jamranje in tarnanje. Gasilci nič ne jokamo, samo delamo in za to delo hočemo imeti pošteno plačilo".

Pravi, da so poklicni gasilci v zadnjih petih letih že dali pet milijonov evrov: "To so nenasitne krave". Manevrskega prostora da nimajo več, kot tudi ostali uniformiranci ne. Po mnenju Ogrizka bi morali začeti varčevati pri glavi in ne na repu, omeni javna naročila, milijarde, ki so šle za sanacije bank, nelegalno pridobljeno premoženje tajkunov.

Za ministra Mramorja in Koprivnikarja ni našel lepih besed. "Mramor je govoril o pravljicah, ki jih poslušam že deset let. Govoril nam je, kako je treba privarčevati in da moramo poslušati Evropo. Kako smo "zafurali" državo že pred leti – poklicni gasilec ni nič zafural, poklicni gasilec dela od osamosvojitve," pravi.

Koprivnikarju pa je oporekal, da je leta 2012 takratni vladi očital, da se ne obnaša ekonomsko, da nima posluha za delavce. Ogrizek: "Zdaj pa je gospod čisto obrnil ploščo, ko je postal minister. Postal je hijena, tajkun, bi jaz temu rekel."

Predsedstvo sindikata poklicnih gasilcev bo v prihodnjih dneh odločilo o pripravah na morebitno stavko, saj drugega izhoda zdaj ne vidijo.

Komentarjev 25
  • mph 12:01 20.november 2014.

    V JS, če mislimo s tem zdravstvo, policijo, gasilce, ... živijo že pod robom, oprema vsa dotrajana, ... dejansko ni kaj šparat. Ampak ni JS povzročil te krize. So jih nesposobni in pohlepni gospodarstveniki in politiki. Ampak so vas dobro ...prikaži več strenirali, da se ukvarjate s posledicami vsi namesto, da bi se z vzroki problemov.

  • mph 11:58 20.november 2014.

    Vse povejo pri tebi prve štiri črke tvojega nicka.

  • Taja 22:45 19.november 2014.

    Znižat število poslancev na 30, znižat število ministrstev, sekretarjev, občin, ukinit razne agencije, direktorate... in uredit javna naročila. Pa bomo hitro v plusu.