Slovenija
17136 ogledov

Razkopali bodo še en izvoz z obvoznice, vsaj en teden bo popolnoma zaprt

Dela na cesti bodo prispevala svoje h gneči. Žurnal24 main
Dars je danes začel preurejati priključek Ljubljana zahod (Vič) na južni ljubljanski obvoznici. Dela bodo potekala dva meseca.

Dela, ki jih izvaja ljubljanska družba PZG, bodo vključevala tudi ureditev priključevanja na Tržaško cesto. Potekala bodo v več fazah, večinoma ob delnih zaporah tako na območju priključka kot Tržaške ceste, so sporočili z Darsa.

V prvi fazi sta predvideni delni zapori na kraku, ki s priključka Ljubljana zahod vodi na Tržaško cesto proti središču mesta, in na kraku, ki z regionalne ceste iz smeri Brezovice vodi na priključek (delna zapora bo tudi na Tržaški cesti).

Popolna zapora priključka je načrtovana le neposredno pred zaključkom del ob preplastitvi. To bo predvidoma sredi avgusta oziroma v drugi polovici tega meseca, zapora pa bo predvidoma trajala en teden.

Prometno zelo obremenjen odsek

Kot poudarjajo na Darsu, je križišče prometno zelo obremenjeno, kar se kaže predvsem v zgostitvah vozil ob prometnih konicah ter posledično zmanjševanju hitrosti vožnje na odseku avtoceste A1 na širšem območju priključka in zastojih vozil na pasu za prepletanje od razcepa Kozarje do priključka Ljubljana zahod.

V jutranji konici sta po njihovih navedbah najbolj obremenjena izvoz z avtoceste iz smeri Kozarij proti Barju ter uvoz na avtocesto v tej smeri, prav tako tudi Tržaška cesta iz smeri Brezovice proti središču Ljubljane, v popoldanski konici pa del Tržaške ceste iz smeri središča mesta.

Tržaška cesta | Avtor: Anže Petkovšek Novi križišči na Tržaški cesti v Ljubljani. Anže Petkovšek

Ukrepi za izboljšanje prometnih razmer na območju priključka Ljubljana zahod s Tržaško cesto obsegajo razširitev izvoznega kraka priključka Ljubljana zahod iz smeri Barja ter preureditev pasu za zavijanje desno v križišču s Tržaško cesto proti središču mesta z izvedbo pospeševalnega pasu in prestavitvijo obstoječe avtobusne postaje ob Tržaški cesti, ureditev ločenega pasu za zavijanje desno z regionalne ceste iz smeri Brezovice na priključek Ljubljana zahod ter prilagoditev vse potrebne signalizacije in opreme.

Pogodbena vrednost preureditve krakov priključka Ljubljana zahod z ureditvijo priključevanja na Tržaško cesto je 2,85 milijona evrov brez davka na dodano vrednosti. Dars bo prispeval 77 odstotkov, Direkcija RS za infrastrukturo 11 odstotkov, Mestna občina Ljubljana pa 12 odstotkov.

Na ljubljanskem avtocestnem obroču potekajo dela tudi na severni obvoznici. Po ljubljanski severni obvoznici H3 je med razcepoma Zadobrova in Koseze v obe smeri prepovedan tovorni tranzitni promet. 

Dela potekajo tudi na gorenjski avtocesti. Zaprt je priključek Radovljica proti Ljubljani (predvidoma do 23. junija 2023). 

Dela potekajo tudi znotraj obroča. Do konca leta bo tako zaprt del Ižanske ceste od Lahove poti do križišča s Peruzzijevo ulico. 

Uporabniki slovenskih cest se v zadnjih tednih srečujejo z dolgimi zastoji. Dars in DRSI tako pojasnjujeta zastoje

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • oneh 22:08 21.junij 2023.

    Pa kaj še ne zastoj več na avtocestah. Če sem sedaj iz Domžal do LJubljanje potreboval dve uri mi dotatni dve uri čakanja v koloni ne bosta prestavljaili nobenih težav. Med čakanjem v koloni se bom naslajal ob misli, da ...prikaži več sem pomagal pri samo, da ni Janša in da imamo svobodo in da levaki plešete.

  • 4c6cfe4fc7e22c0da661424350902bc28121c881 20:04 21.junij 2023.

    očitno MZIP ne zna urediti pravilnika, da bi lahko delo potekalo tudi ponoči in bi bilo zato prej končano. vsem bi vsaj malo odleglo, če bi bratuškova odletela kot ministrica...totalno nesposobna in nespodobna.

  • darefoks 18:16 21.junij 2023.

    zarad mene 50 grdbisc se ne vozim po tem makedamu zastojev