Slovenija
17 ogledov

Razkošen občinski izlet

"Če je šlo zgolj za skok na kosilo s kitajskimi kolegi, lahko govorimo o potratn Žurnal24 main
Občina je Luki Juriju odgovorila, da so za izlet na Kitajsko porabili 18 tisoč evrov. Za enega predstavnika delegacije so torej povprečno porabili tri tisoč evrov iz občinskega proračuna.
"Celotni stroški občinskega obiska na Kitajskem znašajo 18.071,59 evra in zajemajo prevozne stroške, hotelske storitve, stroške za izdajo vizumov, zavarovanje zdravstvenih storitev v tujini ter dnevnice, obračunane skladno z uredbo o povračilih stroškov za službena potovanja v tujino," so s koprske občine sporočili Luki Juriju, opozicijskemu občinskemu svetniku iz SD. Ta je svetniško vprašanje o tem postavil na decembrski seji občinskega sveta, zdaj pa je dočakal odgovor.

Obisk konference
O potovanju šestih predstavnikov občine na Kitajsko lani jeseni smo pisali tudi v Žurnalu. Takrat smo občino zaman spraševali o stroških. Zdaj vemo, da so povprečno na enega predstavnika delegacije porabili tri tisoč evrov iz občinskega proračuna. Občinarji so se udeležili mednarodne konference pobratenih mest kitajske province Jangxi, kamor sodi tudi s Koprom pobrateno kitajsko mesto Jiujiang.

Pretirani strošek
Koprsko občinsko delegacijo na Kitajskem je vodil podžupan Jani Bačič, v njej pa so bili še direktorica občinske uprave Sabina Mozetič, predsednica komisije za mednarodno sodelovanje Barbara Strmole, županovi predstavnici za stike z javnostmi Mojca Beljan in Andreja Čmaj ter občinski svetnik Darij Novinec. Župan Boris Popovič se izleta na Daljni vzhod ni udeležil. "Strošek 18 tisoč evrov ni pretiran, če se izkaže v oprijemljivih koristih za občino in v novih možnostih sodelovanja za lokalno gospodarstvo," meni Juri. "Če pa je šlo zgolj za politični turizem ali za skok na kosilo s kitajskimi kolegi, lahko govorimo o potratnem ravnanju z davkoplačevalskim denarjem," dodaja. Juri ob tem dopušča, da se bodo učinki poznali šele na dolgi rok.

Še tesnejše sodelovanje
Kot je po obisku na Kitajskem poročalo občinsko glasilo, so bili gostitelji nad prijateljskim obiskom iz Kopra navdušeni, saj naj bi po mnenju obeh strani pripomogel k še tesnejšemu in bolj poglobljenemu sodelovanju med pobratenima mestoma. Koprski občinski proračun je sicer za službena potovanja v lanskem letu predvidel dobrih 76 tisoč evrov, letos pa naj bi porabili 81 tisočakov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.