Slovenija
19 ogledov

Razkošje na račun državljanov

David Jug (Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Strankarsko udobje naj plačujejo člani strank, ne pa vsi državljani.

Dve največji politični stranki, SD in SDS, za svoje delovanje vsako leto iz proračuna dobita milijon evrov in pol. To niso članarine in prostovoljni prispevki. Toliko jima pripada, ker sta na volitvah dobili največ glasov.

SD bodo letos na ta račun dobili 771 tisoč evrov, SDS pa 735 tisoč evrov. Ni dovolj, da so državljani stranko pripeljali do korita, stranke vsak glas dobijo plačan. In to vsak mesec posebej, dokler so pri koritu, pa sploh ni treba, da so v državnem zboru.

Briljantna ideja. SDS bo za svoje domovanje v vili na Trstenjakovi, ki so jo sredi prestolnice kupili pred dvema letoma, še sedem let odplačevala kredit, vsake tri mesece 33.750 evrov, na leto torej 135 tisoč evrov. Ne bom dosti zgrešil, če poenostavim in napišem, da bomo večji del posojila, če ne kar vsega, največji opozicijski stranki odplačali državljani.

A SDS kljub temu primanjkuje denarja. Ker je kriza udarila tudi po bančnih računih političnih strank, so se v največji opozicijski stranki odločili za protikrizni ukrep. Vsi funkcionarji morajo za stranko nameniti polovico ene plače. Briljantna ideja, se vam ne zdi? Zakaj bi morali za strankarsko udobje plačevati državljani? Naj delovanje političnih strank plačujejo njihovi (bolj ali manj) goreči privrženci.

Nič ne bi bilo narobe, če bi se financiranje političnih strank iz proračuna ukinilo. Naj denar zbirajo z višjimi članarinami in prispevki funkcionarjev, kot da opetnajstijo nas, državljane. V SDS so dokazali, da je to mogoče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.