Slovenija
20 ogledov

Razkrit SMS premiera: "Španija ni Uganda"

Mariano Rajoy Reuters
Španski premier Mariano Rajoy finančnemu ministru poslal sporočilo, v katerem trdi, da Španija ni Uganda in bi lahko imel bankrot države hude posledice za evrsko območje.

Po tem, ko je Španija zaprosila za finančno pomoč, so v javnosti odjeknile novice o sms-sporočilih, ki naj bi jih španski premier Mariano Rajoy poslal finančnemu ministru Luisu de Guindosu. V njih namiguje, da je država prevelika, da bi jo pustili propasti, poroča španski El Mundo. "Upri se. Smo četrta najmočnejša država evroobmočja. Španija ni Uganda," se glasi prvo sms-sporočilo, ki ima tudi nadaljevanje: "Če želite pospešiti reševanje Španije, pripravite 500 milijard evrov in še naslednjih 700 milijard za Italijo, ki bo naslednja, ki jo bo treba reševati."

S temi sms-sporočili naj bi Rajoy poskušal pokazati, da bi bile posledice bankrota, če bi ga evroobmočje dopustilo, katastrofalne.

Nemci ogorčeni

Sms-sporočila so povzročila veliko razburjenje, predvsem v Nemčiji. Tamkajšnji analitiki trdijo, da je bilo že dolgo jasno, da Španija potrebuje pomoč, a je "po mesecih upiranja le požrla svoj ponos". Ob tem opozarjajo, da sto milijard ne bo dovolj za dolgoročno rešitev krize in da Španija v zameno za pomoč ne bo storila ničesar, poroča Spiegel.

Pomoč namenjena bankam

Denarna pomoč, za katero je zaprosila Španija, bo šla v roke bankam in ne državi. To pomeni, da državi v zameno za denar ne bo treba sprejeti nikakršnih varčevalnih ukrepov.

Kljub temu pa je država zaradi pritiska drugih držav in trgov že napovedala, da bo varčevala in sprejela gospodarske reforme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.