Slovenija
34231 ogledov

Razkriti dokumenti: Za Katjino smrt je kriv minister Poklukar?

Janez Poklukar Vlada RS
V današnji izdaji Dnevnika razkrivajo avtorje in avtorice nevarnega določila, zaradi katerega je poskočilo zanimanja za cepljenje z Janssenovim cepivom.

Trdijo, da je ekipa ministra za zdravje Janeza Poklukarja mimo stroke spremenila predpise tako, da je cepljenje z janssenom omogočilo izpolnjevanje pogoja PCT na dan cepljenja.

Ta odločitev je po ocenah Dnevnika ključno vplivala tudi na odločitev 20-letne Katje, ki je umrla 29. septembra v UKC Ljubljana, najverjetneje zaradi težkega zapleta, ki je bil posledica cepljenja.

Na ministrstvu poudarjajo, daje 'odločitev sprejela vlada'. Dnevnikovi novinarji pa so se z zahtevo po dostopu do informacij javnega značaja dokopali do zapisnika dopisne seje vlade konec avgusta, kjer so obravnavali Poklukarjev predlog.

Ministri so na seji sprejeli odlok, v katerem se je prvič znašlo določilo, ki je Janssenovemu cepivu omogočilo prednost pred cepivi, ki se odmerjajo dvakratno.

Gradivo po pisanju Dnevnika potrjuje verodostojnost dosedanjih navedb Mateje Logar, vodje svetovalne skupine za covid-19, in Bojane Beović, vodje posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ. Infektologinji sta vztrajali, da skupini nista sodelovali pri pisanju sporne spremembe odloka.

"Pri pripravi gradiva niso sodelovali zunanji strokovnjaki," piše v dokumentu, ki našteva osebe, odgovorne za strokovno pripravo in usklajenost gradiva.

Imena oseb, ki jih ministrstvo, tako Dnevnik, vztrajno skuša prikriti, so: Janez Poklukar, minister za zdravje, državni sekretarji Franc Vindišar, Robert Cugelj in Alenka Forte ter Bogdan Tušar, vršilec dolžnosti generalnega direktorja direktorata za razvoj zdravstvenega sistema.

Komentarjev 35
 • nenad_brigita 11:22 18.oktober 2021.

  Oče bi moral dobiti dobrega advokata, in tožiti pokljukarja za naklepni umor, ker je prekrival stvari glede cepiva Janssen. Na ta način je direktni krivec za smrt dekleta.

 • Avatar zoo
  zoo 10:56 18.oktober 2021.

  Odstop in zapor, takoj!!!

 • sam1 10:13 18.oktober 2021.

  Bo vodilna struktura že našla izgovor in oprala vsakršne krivde svoje pajdaše......