Slovenija
1843 ogledov

Razkriti neuradni podatki o vsebini pisma, ki ga je Slovenija poslala v Bruselj

Piranski zaliv Pixell
Vsebina pisma za zdaj ostaja zaupne narave.

Slovenija je danes Evropski komisiji predala pismo v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama. Slovenski veleposlanik pri EU Janez Lenarčič je pismo predal novi vodji kabineta predsednika komisije Clari Martinez Alberola, so sporočili na stalnem predstavništvu Slovenije pri EU.

Sodišče EU Slovenija Slovenija začela postopek, ki bo Hrvaško spravil na sodišče

Pismo dolgo sto strani

Vsebina pisma za zdaj ostaja zaupne narave. Po doslej razkritih informacijah naj bi pismo vsebovalo povsem konkretne kršitve evropskega prava zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe o meji med državama, s tem pa tudi vse elemente tožbe. Po neuradnih informacijah naj bi z vsemi prilogami, med katerimi naj bi bili tudi zemljevidi, presegalo sto strani.

POP TV je ob sklicevanju na neuradne informacije sicer poročal, da slovensko pismo oz. tožba temelji na štirih točkah - da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava, prava EU ter schengenske in skupne ribiške zakonodaje.

Tožba temelji na štirih točkah

Hrvaška namreč ni izpolnila zaveze iz arbitražnega sporazuma, da bo spoštovala razsodbo arbitražnega sodišča, je pa postala članica EU. Ni spoštovala ne le končne razsodbe arbitražnega sodišča o meji, ampak tudi vmesne razsodbe sodišča, s katero je to zavrnilo hrvaške argumente za izstop iz arbitraže in nadaljevalo proces razsojanja.

Zaradi vdora hrvaških ribičev, še posebej pa policistov v slovensko morje, Slovenija ne more nemoteno izvajati schengenskega zakonika. Ker Hrvaška v slovenskem morju kaznuje slovenske ribiče, Slovenija v lastnem morju ne more izvajati nadzora v skladu z evropsko ribiško uredbo. Poleg tega pa bo Slovenija Hrvaški očitala tudi nedopustno prostorsko načrtovanje na slovenskem ozemlju, navaja POP TV.

Tri mesece časa za odziv

Ko Evropska komisija prejme pismo, posredovano na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe, ima tri mesece časa za odziv. Komisija lahko sama sproži postopek proti Hrvaški, kar lahko sicer stori na podlagi 258. člena, zgolj poda mnenje o primeru ali pa ne stori ničesar. Če komisija v treh mesecih ne bo ukrepala, bo Slovenija s postopki nadaljevala sama.

Odhajajoča vlada Mira Cerarja je to pismo sprejela v sredo na svoji zadnji redni seji pred odstopom premierja. Sprejela je tudi zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe, je v sredo povedal Cerar.

Pričakovanja slovenske strani so skromna, saj prevladuje prepričanje, da se je komisija doslej izmikala vlogi varuhinje pogodb, kar je tudi temeljni razlog za današnje pismo, ki da ne more biti presenečenje za nikogar. Glede na dosedanje ravnanje komisije ni zelo verjetno, da bo v prihodnjih treh mesecih podala mnenje, ocenjujejo slovenski viri.

Komentarjev 12
  • Žurnalček 11:33 19.marec 2018.

    Ker je S pristala na sprejetje H v EU pod pogojem, da arb.reši problem z mejo, H pa je že prej odstopila od nj , je morala S začeti postopek ničenja svoje privolitve vstopa H v EU takoj po H ...prikaži več izstopu, ne pa verjeti, da se bo arbitraža nadaljevala. No, saj je dobro, da se je nadaljevala, ker te določitve meje, ne more povoziti več noben organ na svetu. Zakaj se S zanaša na Schengen in blokado H še v drugih priključitvah, zakaj čaka. Kaj pa če H sama izstopi iz EU, kako boste potem blokirali

  • albert64 07:09 17.marec 2018.

    Lepo se nam dudeki smejijo

  • mirror 23:21 16.marec 2018.

    EU smo obljubili prodajo NLB. Te prodaje še zdaleč ni na vidiku, zato ne pričakujte kake velike vneme evropske komisije pri reševanju te pritožbe. Ti meni, jaz tebi.