Slovenija
13 ogledov

Razkrivajo le, kar je treba

Plakata SLS in Pozitivne Slovenije Anže Petkovšek
Kampanje. Največ so zbrali pri Virantu, v SDS skrivnostni, v SLS priznavajo, da 
bodo najeli kredit.

Pri razkrivanju podatkov bodo spoštovali zakonodajo, so stranke v en glas odgovorile na vprašanje, ali bodo donatorje razkrivale že med volilno kampanjo in tudi za manjše zneske.

"SLS je potencialnim donatorjem poslala sponzorske prošnje, v katerih jim je obljubila zagotovitev anonimnosti v skladu z zakonom. Sredi volilne tekme te zaveze ne bomo spreminjali," so dejali v SLS, kjer še niso prejeli donacije, višje od 4.485 evrov, kar so tri povprečne bruto plače v lanskem letu. Donatorje, ki bi prispevali več, bi morali namreč razkriti.

V SLS so na volilnem računu do zdaj zbrali skupno 4.500 evrov, za financiranje kampanje pa bodo najeli še 230 tisoč evrov kredita. Pri SD so do včeraj zbrali 14.805 evrov in napovedali, da ne nameravajo porabiti več kot polovice dovoljene vsote, ki bo okoli 680 tisoč evrov.

V Pozitivni Sloveniji, katere predsednik je Zoran Janković, so do zdaj zbrali okoli 17 tisoč evrov, kako bodo financirali preostanek 
kampanje, pa niso razkrili.

Virant do zdaj zbral največ

V Državljanski listi Gregorja Viranta so doslej zbrali največ denarja, okoli 77 tisoč evrov, porabiti pa nameravajo okoli sto tisočakov. "Sama državljanska lista z razkritjem donatorjev ne bi imela težav, vendar bi za to morali imeti individualno dovoljenje vsakega donatorja posebej," so dejali. Da bi se izognili vplivu na stranko, so v listi sklenili, da bodo lahko donatorji prispevali največ 1.900 evrov; večina je zato prispevala približno enako, največ 1.900 evrov.

V SDS so bili o zbiranju denarja najbolj skrivnostni. Povedali so, da ga zbirajo "v skladu s finančnim 
načrtom".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.