Slovenija
158 ogledov

Razkrivamo: nateg za 50 evrov

Letalsko vozovnico nam je domnevni Otto Henkel posredoval, da dokaže, da je res Žurnal24 main
Otto Henkel. Prodaja pol cenejše iphone, predstavlja se z lažno vozovnico, mobilno številko skriva.

“Zdi se mi, da ta oglas na Bolhi (http://www.bolha.com/uporabnik/henkelotto) ni resničen,” nas je obvestil bralec. Lotili smo se preverjanja in naleteli na številne indice, ki nakazujejo, da gre za nateg. O tem smo obvestili tudi policijo, ki primer že preiskuje.

Za plačilo za rezervacijo in dostavo sprejemam samo paysafecard. Seveda je varno in čist' enostavno. Samo kodo mi posreduj.

Ko plačaš avans, ti posredujem še mobilno številko.

040-436-4XX. Imaš moje podatke, scan karte. Žal. Takoj, ko mi pošlješ pin, ti povem še zadnji dve številki in potem se lahko jutri tudi slišiva.
Kako nas je Otto Henkel prepričeval
Brez osebnih podatkov
Prek oglasa na spletni tržnici Bolha.com smo našli elektronski naslov uporabnika henkelotto, ki naj bi nam iz Amerike za 250 evrov (praktično pol ceneje kot sicer) prinesel Applov iphone 4:

“Plačate mi 20 odstotkov vrednosti za rezervacijo in poštnino – 50 evrov. Ob osebni dostavi pa še 200 evrov,” je razložil domnevni Otto Henkel iz Maribora, ki denar sprejme izključno prek spletnega sistema paysafecard.

Kupec prek strani kupi vrednostno kartico za 50 evrov, ob tem pa dobi kodo, s katero plačuje. Prav to kodo je želel pridobiti domnevni Henkel, da bi plačilo lahko izvedel sam, saj mu tako ne bi bilo treba razkriti svojih podatkov.

Prodajalec Henkel je skrival tudi telefonsko številko. Že v prvem sporočilu pa je navedel podatke, ki naj bi bili njegovi osebni. Na naslovu, ki ga je posredoval – Ulica heroja Staneta 14 –, na zvoncih njegovega priimka ni.

BA potrdil sum
Svojo zgodbo je podkrepil s posredovanjem letalske vozovnice za v Ameriko. Da bi jo preverili, smo se obrnili kar na British Airways. Ta razkriva, da vozovnica ni pristna. Izpostavljamo njihove argumente:

“Iz Frankfurta ne letimo naravnost v New York; prvega razreda na kratkih poletih ni; na daljših poletih sedež 26 a ne bi bil v prvem razredu.”


Bolha.com je bila na oglas že opozorjena: “Smo seznanjeni, ga spremljamo in ukrepamo z našimi 
ustaljenimi postopki.”

NASVET Brede Kutin, ZPS:
"Svetujemo, da tam, kjer ni ustreznih podatkov, ne plačujete. Če je nekaj zelo ugodnega, je navadno zelo nevarno. Ni vse goljufija, je pa velika verjetnost za njo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.