Slovenija
0 ogledov

'Razlaščanje Infond Holdinga legitimno'

Podobno kot Hypo so zasežene delnice na svoja podjetja prenesli tudi pri NLB, NK Žurnal24 main
Pri razlaščanju Infond Holdinga gre za legitimno zaščito tako nacionalnih interesov kot interesov lastnikov, meni predsednik republike Danilo Türk. Medtem je PL vložila tožbo proti Infondu Holdingu.

"Zadeva bo, kot kaže, predmet obravnave na sodiščih. Na ta način bo tudi pravno utemeljena in popolnoma razjasnjena," je ocenil predsednik republike Danilo Türk, ki se je skupaj z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem mudil na obisku gradbišča ljubljanskega športnega parka Stožice.

Glede tožb, ki jih je zoper banke vložil nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško in preko povezanih podjetij tudi nekoč največji posamični lastnik Laškega Boško Šrot, je župan Janković ocenil, da je to, kar počne Šrot, "tragikomično". "Tisti, ki je kršil vsa pravna načela te države, da ne govorim o morali, se zdaj sklicuje na neko pravo," je pojasnil. Po Jankovićevih besedah je stvar preprosta, saj se kredit zavaruje z delnicami, nepremičninami ali čim drugim. Banke so tu po njegovo pač zaščitile svoje interese, tj. da dobijo svoj denar nazaj. Kot je napovedal, se bo enako zgodilo tudi v primeru Istrabenza.

 

Premoženje kopni

Po prodaji teh deležev se je lastniški delež Infond Holdinga v Pivovarni Laško s 55 odstotkov spustil na približno 15,6 odstotka, v Mercatorju pa s 24,9 odstotka na 4,9 odstotka, vendar je večina omenjenih deležev tudi zastavljena pri bankah.

PL toži Infond Holding
Potem ko je Infond Holding, ki ga prek povezanih podjetij obvladuje Boško Šrot, napovedal tožbo proti bankam zaradi zasega delnic, bodo tožbo vložili še v Pivovarni Laško, poroča Delo. Infond Holding si je namreč od družbe sposodil denar za konsolidacijo družbe, dolga pa nato ni poplačal.

Bo NKBM ostal brez 13 milijonov?
Sicer pa časnik Finance poroča, da bi danes delnice Pivovarne Laško in Mercatorja morala zaseči tudi banka NKBM. Banka ima v obeh družbah za 0,73 oziroma 1,89 odstotka delnic v skupni vrednosti 13 milijonov evrov.

Po ugotovitvah Financ pa banka delnic danes še ne more zaseči in prodati, saj osemdnevni rok za poplačilo dolga poteče šele v ponedeljek in ne že danes, kot naj bi napačno tolmačili v banki. V ponedeljek pa bi lahko sodišče že ugodilo zahtevi Infond Holdinga za začasno odredbo, ki bi do konca tožb bankam prepovedala zaseg delnic iz repo pogodb.

Prodani novi svežnji delnic Pivovarne Laško
Okoli 12.30 je bil na ljubljanski borzi prodan še drugi sveženj 159.917 delnic Pivovarne Laško v vrednosti 4,5 milijona evrov, poročajo Finance. Neznani prodajalec je danes sicer že prodal 283.602 delnic Pivovarne Laško. Prodaja je bila izvedena v treh poslih v skupni vrednosti 8,05 milijona evrov. Po mnenju poznavalcev gre verjetno za nadaljevanje prodajanja delnic, ki so jih banke zasegle Infond Holdingu, ki jih je ta ponudil kot zavarovanje za posojilo. Po poročanju Financ deležev ni prodala Hypo Banka, prav tako pa jih ni prodala NKBM.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.