Slovenija
14 ogledov

Različne ocene o stavkajočih v SKEI

Skei protesti Saša Despot
GZS: Stavka le pet odstotkov zaposlenih v kovinski industriji. SKEI: Nekateri se stavki niso pridružili zaradi groženj. Njihova ocena je 14.000 stavkajočih.

Predsednica SKEI Lidija Jerkič je na današnji novinarski konferenci povedala, da v elektro- in kovinski industriji stavka prek 70 odstotkov njihovih članov, v dejavnosti kovinski materiali in livarne pa med 30 in 40 odstotkov članov.  Sindikat ocenjuje, da stavka 14.000 zaposlenih, med njimi največ članov sindikata. "Roke so tako denimo prekrižali tudi v podjetju Nafta Lendava, katerega zaposleni niso včlanjeni v SKEI."

Odziv po regijah različen

Odziv zaposlenih v omenjenih panogah na stavko je po regijah različen. Kot je pojasnila Jerkičeva, izjemen odziv beležijo v Pomurju, kjer stavka 90 odstotkov članov sindikata. Zelo dober je tudi odziv v kraško-notranjski regiji, na Obali, v Posočju in v Celju. Najslabše je tako na Koroškem, kjer stavkajo samo tri podjetja, je povedala.

"Agencijski" ne stavkajo

Današnja stavka sicer poteka od doma, kar pomeni, da zaposleni niso prišli na delo. Skladno s tem je kar nekaj podjetij, ki v celoti stojijo. Med njimi je Jerkičeva naštela Gorenje, Eti, Gostol in Iskro Avtoelektriko. V nekaterih podjetjih medtem stoji proizvodnja, a delajo režijske službe, v nekaterih pa proizvodnja teče, a je zaradi odsotnosti članov SKEI motena.

(Prave) stavke po njenih besedah ni bilo mogoče izvesti tam, kjer je veliko agencijskih delavcev. Kot primer takšnega podjetja je navedla Hella Lux.

Drugačne številke GZS

Številke Gospodarske zbornice se od sindikalnih precej razlikujejo. "Po trenutnih podatkih s terena v današnje stavke SKEI sodeluje manj kot 5 odstotkov zaposlenih v kovinski industriji," so zapisali v sporočilu za javnost. Po njihovi oceni je v podjetjih industrije kovinskih materialov delo potekalo povsem normalno v podjetjih, ki zaposlujejo več kot 80 odstotkov delavcev. "V elektroindustriji so le redka podjetja zaradi današnje stavke ustavila proizvodnjo."

Na GZS ocenjujejo, da stavka SKEI ni tako množična, kot je bila napovedana. "Če bi bila uresničena v celotnem sektorju, bi povzročila najmanj 51 milijonov evrov izpada prihodka in več kot 12 milijonov evrov dodane vrednosti." Prepričani so tudi, da so zahteve sindikata o dvigu plač "povsem nerazumne, njihova pričakovanja pa nerealna".

V službi zaradi pritiska

Po besedah predsednice SKEI so nekateri delavci v službo odšli zaradi pritiska. "Ti pritiski naj bi se začeli s prošnjami, na koncu pa končali z manipulacijami oz. grožnjami z nižjimi plačami, neizplačilom stimulacij, 13. plač in božičnic," je povedala. Tako ponekod stavkajo samo izvršni odbori sindikalnih podružnic, v enem prmeru pa le glavna sindikalistka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.