Slovenija
142 ogledov

Različne prakse in enotna pravila glede garancijskih listov

Gledanje televizije Boštjan Tacol
Na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije objavljajo pravila, ki jih morajo prodajalci spoštovati glede garancijskih listov za kupljeno blago. Glede tega so pri nas prakse povsem različne, čeprav so pravila enotna za vse.

"Večkrat kupujem različne izdelke in opazila sem, da je politika trgovin glede izročanja garancijskih listov zelo različna. Včasih je garancijski list priložen, včasih ga ni, včasih ga je treba nekje dodatno potrditi. Zanima me, kakšne so obveznosti prodajalcev. So res vse te različne prakse dovoljene," je potrošnica naslovila vprašanje na Zvezo potrošnikov Slovenije (ZPS).

Ta ji odgovarja, da Zakon o varstvu potrošnikov določa, da mora prodajalec ob sklenitvi prodajne pogodbe izročiti potrošniku garancijski list za blago, za katero je dana garancija. "Za katere izdelke je določena obvezna garancija, določa poseben pravilnik, gre pa predvsem za tako imenovano tehnično blago. Če prodajalec garancijskega lista ne izda, čeprav bi ga moral, je to kršitev, ki jo lahko sankcionira Tržni inšpektorat RS," poudarja ZPS.

Garancijski list mora vsebovati nekatere podatke, npr. podatke o firmi in sedežu dajalca garancije oz. prodajalca, datum izročitve blaga, podatke, ki identificirajo blago, izjavo dajalca garancije, da jamči za brezhibno delovanje v garancijskem roku, ozemeljsko območje veljavnosti garancije, trajanje garancijskega roka. Četudi garancijskega lista ne dobite ali ne vsebuje vseh zahtevanih podatkov, ima dajalec garancije vse obveznosti po zakonu. Torej lahko uveljavljate garancijo za izdelek, za katerega mora biti izdana, četudi niste dobili garancijske dokumentacije ali ta ni popolna.

"Ob nakupu pa vam mora prodajalec seveda nujno izročiti tudi račun za kupljeno blago. Od njega lahko zahtevate tako račun kot tudi pravilno izpolnjen garancijski list. Če vam dokumentacije ne uspe pridobiti, se lahko obrnete na Tržni inšpektorat RS," sklene ZPS.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.