Slovenija
16 ogledov

Razlika še 50 evrov

Takojšnje zvišanje na 560 evrov in zvišanje na 600 evrov konec leta bi bila spre Žurnal24 main
Minimalna plača. Vlada na nova pogajanja s 510 evri.

Zakon o minimalni plači je nekoliko dopolnjen, spremembe pa niso predvidene v delu, ki se nanaša na višino minimalne plače. To so sporočili z ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pred petkovim novim krogom pogajanj med vlado, sindikati in delodajalci o določitvi minimalne plače. Decembra je vlada predlagala dvig minimalne plače v začetku letošnjega leta na 510 evrov neto in nato postopen dvig v letu 2012 do 562 evrov neto, na kolikor zdaj ocenjeni minimalni življenjski stroški.

600 evrov do konca leta
Predlog vlade, po katerem bi se minimalna plača zvišala na raven minimalnih življenjskih stroškov šele v dveh letih, za sindikate ostaja nesprejemljiv. “To je sramotna ponudba! Kriza se poglablja, dogovor je treba sprejeti čim prej,” pravi Andrej Zorko iz zveze svobodnih sindikatov.

Dvig minimalne plače v januarju na 560 evrov in konec leta na 600 evrov neto bi bila sprejemljiva ponudba za sindikat Pergam, ki ga vodi Dušan Rebolj. 


Krizni ministri neusklajeni

Minimalna plača bo tudi tema jutrišnjega sestanka kriznih ministrov. Po naših podatkih ministri glede sprejemanja zakona o minimalni plači še vedno niso usklajeni. Nekateri se zavzemajo za čimprejšnjo določitev novega zneska minimalne plače, drugi pa za hkratne spremembe na področju delovnih razmerij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.