Slovenija
9688 ogledov

Razlog za nov Golobov glavobol

Robert Golob Profimedia
Vox populi: še nižje kot prej.

Ocena dela vlade se je v primerjavi s februarjem, ko je bila najnižja v tem mandatu, še znižala, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je za Delo opravila Mediana. Delo vlade kot pozitivno ocenjuje manj kot 14 odstotkov vprašanih. Na volitvah bi tudi tokrat slavila SDS pred Svobodo, SD pa je uspelo precej popraviti rezultat prejšnjega meseca.

Po zadnji anketi Dela bi na volitvah z 22,9 odstotka glasov zmagala SDS (februarja 23,7 odstotka), drugouvrščeno Gibanje Svoboda pa bi prejelo 15 odstotkov (februarja 16,8 odstotka). Sledi NSi s 4,9 odstotka (februarja 5,1 odstotka), po 4,4 odstotka pa bi prejeli SD (februarja 2,6 odstotka) in Levica (februarja 5,3 odstotka).

Druge stranke bi ostale pod parlamentarnimi pragom, med njimi bi največ glasov prejele Piratska stranka (3,2 odstotka), SNS (2,9 odstotka), Resnica (2,7 odstotka), Vesna (1,7 odstotka) in SLS (1 odstotek). Druge stranke bi prejele manj kot odstotek glasov.Ob tem je 19,9 odstotka volivcev odgovorilo, da ne vedo, katero stranko bi volili, 8,7 odstotka jih ne bi volilo nobene, 2,7 jih na vprašanje ni želelo odgovoriti, 1,4 odstotka pa bi jih oddalo prazno glasovnico.

Še nikoli nižje

Pri oceni dela vlade je podobno kot prejšnji mesec približno 55 odstotkov vprašanih odgovorilo, da ga vidi negativno, srednje ga vidi 28 odstotkov vprašanih, pozitivno pa 13,6 odstotka vprašanih, kar je še nekoliko manj kot februarja. Vladi so vprašani namenili srednjo oceno 2,23 (februarja 2,28) kar je po navedbah časnika ne samo najnižje v tem mandatu, ampak tudi v mandatu Janeza Janše.

Državnemu zboru pa so volivci tokrat namenili srednjo oceno 2,34 (februarja 2,40).

Med posamezniki najvišje predsednica

Na barometru priljubljenosti politikov se je po treh mesecih na vrh z najvišjim skokom ocene vrnila predsednica republike Nataša Pirc Musar in tako na drugo mesto izrinila poslanca SDS Anžeta Logarja, na tretje pa gospodarskega ministra Matjaža Hana. Na četrto mesto se je tokrat uvrstil poslanec NSi Janez Cigler Kralj, na peto pa predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič.

Do desetega mesta na lestvici sledijo nova pravosodna ministrica Andreja Katič, finančni minister Klemen Boštjančič, predsednik SDS Janez Janša, predsednik NSi Matej Tonin in poslanka SDS Jelka Godec. Predsednik vlade Robert Golob je uvrščen na 12. mesto za obrambnega ministra Marjana Šarca. Rep lestvice tudi tokrat zaključuje predsednica SD Tanja Fajon s še nižjo oceno kot prejšnji mesec. Največji padec ocene je sicer pri kulturni ministrici Asti Vrečko na 14. mestu.

Raziskavo je za časnik Delo izvedel inštitut Mediana med 5. in 7. marcem, in sicer na reprezentativnem vzorcu 723 oseb.

Mojca Šetinc Pašek Intervju Slovenija "Golob je izgubil fokus, energijo in pozitivo, ki jo je imel na začetku" Robert Golob Slovenija Golob se je moral odzvati, to sporoča Robert Golob Slovenija Novo presenečenje: Kabinet premierja Goloba bo vodil 33-letnik

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 42
  • Ender3 22:19 12.marec 2024.

    Ne vem, če ga ravno boli glava. Ima še dve leti večino v DZ in bo to elegantno izpeljal.

  • Toma 08:21 12.marec 2024.

    Zakaj bi ga? Saj je prvi od spodaj! Še puškometalca je prehitel!

  • optimist11 22:18 11.marec 2024.

    Na 24 ur. ne dovolijo komentiranja....Najšibkejši člen oddaje "(ne)javno zdravstvo" ministrica za zdravje. Nobene vizije, ciljev, podatkov...od nje. Žal, ampak ta ekipa ni sposobna rešiti javnega zdravstva.