Slovenija
205 ogledov

Razlog za umik neplačevanje obveznosti

PRO 7 in SAT 1 EPA
Razlog za umik treh nemških programov Kabel1, SAT1 in PRO7 s strani nekaterih slovenskih kabelskih operaterjev je neplačevanje nadomestil za predvajanje programov. Slovenski operaterji: Nismo prišli do soglasja o višini primerne tarife.

"Leta 2010 so slovenski kabelski operaterji prenehali plačevati nadomestila za prenos programov, ki so bila dogovorjena s pogodbo leta 2007. Operaterji so tako predvajali programe brez plačila nadomestila več kot leto dni," so za zurnal24.si dejali v nemški družbi VG Media.

Dodali so, da kljub dolgotrajnim pogajanjem z Združenjem kabelskih operaterjev Slovenije glede licenčne pogodbe za kabelsko retransmisijo več kot sto televizijskih programov niso dosegli dogovora.

"VG Media je še naprej odprta za poganja s katerimkoli slovenskim kabelskim operaterjem, ki želi predvajati programe. Tistim kabelskim operaterjem, ki so se pripravljeni še naprej pogajati, ni treba umakniti programov s programskih shem," so še povedali na VG Media.

Telekom Slovenije: "Pogajanje bomo nadaljevali"

Kot smo poročali že včeraj, so tri nemške programe s programskih shem umaknili pri Siolu Telekoma Slovenije, Telemachu in Amisu.

Tako v Združenju kabelskih operaterjev Slovenije kot v Telekomu Slovenije so danes za zurnal24.si dejali, da so bili člani Združenja kabelskih operaterjev Slovenije in operaterji IP-televizije s svojih programskih shem prisiljeni izključiti televizijske programe, ki jih izdaja družba VG Media.

Potrdili so, da dolgotrajna pogajanja za sklenitev nove licenčne pogodbe za kabelsko retransmisijo televizijskih programov VG Media niso bila uspešna.

"Pogajanja bomo nadaljevali," so ob tem dejali na Telekomu Slovenije in dodali, da je vrednost pogodbe poslovna in pogodbena skrivnost in da imajo od leta 2010 poravnane vse pogodbene obveznosti. 

To so potrdili tudi v VG Media, kjer so dodali, da zaradi poslovnih skrivnosti ne morejo razkriti imen kabelskih operaterjev, ki so 11. oktobra 2010 oziroma konec leta 2010 prenehali plačevati nadomestilo.

Telemach: pogodba ni bila sklenjena zakonito

V Telemachu so za zurnal24.si dejali, da je pogodba med slovenskimi operaterji, Sazasom, izdajateljem RTL programov in programov VG Media prenehala, ker je Sazasu prenehalo dovoljenje za kolektivno upravljanje pravic avtorjev avdiovizualnih del, kot glavne osnove za sklenitev pogodbe.

"Naknadne ugotovitve so poleg tega še pokazale, da nekdanja pogodba poleg netransparentnosti višine in razmerij plačil nadomestil, sploh ni bila sklenjena zakonito že od začetka," je dejal Peter Perčič iz službe za odnose z javnostmi pri Telemachu.

Od prenehanja veljavnosti pogodbe oktobra 2010 so se vodila pogajanja z VG Media, ki pa niso privedla do sporazumne rešitve. Operaterji so tako morali prekiniti z nadaljnjimi predvajanju, "ker bi sicer le podaljševali neurejeno stanje in s tem podajali svoj pristanek na nesprejemljive zahteve izdajatelja teh nemških programov."

Perčič ob tem še pravi, da je bil medtem sklenjen nov dogovor med AIPO in ZKOS, ki od oktobra 2010 dalje nadomešča nekdanjo pogodbo s Sazasom glede kabelske retransmisije avdiovizualih del in da je od oktobra 2010 sklenjen nov dogovor med operaterji in izdajateljem nemških programov pod znamko RTL.

Amis: Z VG Media se še pogajamo

"Amis je svoje obveznosti do VG Medie tekoče poravnaval do januarja 2011, celotno obdobje 2011 pa je del potekajočih pogajanj, kjer soglasje o višini primerne tarife ter kriterijih za njeno uporabo še ni doseženo," so za zurnal24.si dejali v Amisu.

Pogajanja z VG Media se medtem nadaljujejo in, kot so ob tem še povedali na Amisu, bodo programi skupine VG Media ponovno vključeni takoj, ko bodo pogoji za njihovo distribucijo za operaterje sprejemljivi.

Komentarjev 3
  • bojovi 20:46 04.januar 2012.

    Jst ne gledam teh programov in mi je vseeno za njih. Ampak če ljudje hočejo naj jih imajo. Men je vseeno so gor ali ne.

  • jureh 19:39 04.januar 2012.

    jaz jih gledam

  • 1111 16:52 04.januar 2012.

    ..ma koga zanimajo tej programi????????