Slovenija
57 ogledov

"Razloga za strah pacientov ni!"

Samo Fakin je včeraj dobil podporo poslancev državnega zbora za drugi mandat na Žurnal24 main
Financiranje preiskav. Minister Marušič vztraja, da smejo rakavi bolniki čakati več kot en mesec.

Zdravstvo. “Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotovil sredstva za vse bolnike, ki to preiskavo potrebujejo,” je po včerajšnjem sestanku na ministrstvu za zdravje o plačevanju preiskav na eni od najsodobnejših CT-naprav dejal Samo Fakin, direktor zdravstvene blagajne. “Metodologija zagotavljanja sredstev je ena stvar, dejstvo pa je, da osnovno vprašanje, to je, koliko teh aparatur potrebujemo, ostaja odprto,” je dodal. V Sloveniji sta dve PET CT-napravi namenjeni diagnosticiranju karcinomov. Na UKC Ljubljana bodo do konca maja zapolnili plačan program – 660 ambulantnih slikanj. Na onkološkem inštitutu imajo za letos v načrtu 1.500 preiskav, lani so jih opravili 1.518 in pregledali vse napotene bolnike.

Metanje denarja stran
“Zakaj potrebujemo dve taki aparaturi na sto metrih? Za ta denar bi lahko naredili več preiskav,” je poudaril Fakin, ki je prepričan, da je CT rentabilen, če se na njem opravi tri tisoč preiskav. “Kar je manj, povzroča težnjo izvajalcev, da zvišujejo ceno. Zavod pa na to ne bo pristal,” je opozoril Fakin, ki se bo z izvajalci spet pogajal o ceni PET CT-preiskave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.