Slovenija
17 ogledov

Razmere se umirjajo, konec tedna spet dež

vas Bač Anže Petkovšek
Okoli 2. ure je voda poplavila cesto med Uncem in Planino, zaradi poplav je sicer zaprtih več cest, med njimi regionalna cesta Bloška polica-Pudob in številne lokalne ceste v okolici Loža in Cerkniškega jezera.

Voda, ki je poplavila na Loškem polju, se je ustalila, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju pa se raven nekoliko povečuje. Ojezeritve v zgornji Pivški kotlini se ohranjajo, sporočajo z agencije za okolje (Arso).

Vodna gladina na kraških poljih notranjskega krasa bo pričela predvidoma ponovno naraščati v nedeljo, na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju bo naraščanje spet nekoliko hitrejše. 

Vremenoslovci za konec tedna spet napovedujejo dež

V noči na nedeljo bodo padavine zajele vso Slovenijo, vmes bodo lahko tudi nevihte. V nedeljo bo dež v osrednji in vzhodni Sloveniji prehodno ponehal, ponekod se bo delno zjasnilo. V ponedeljek bo od zahoda spet pričelo deževati.

V nedeljo bodo reke v zahodni in južni Sloveniji predvidoma narasle do velikih pretokov. "Opozarjamo tudi na možen hiter porast hudournikov in manjših vodotokov," še pravijo na Arsu.

Trenutno pomoči ne potrebujejo

Gasilci v Loški dolini, ki se že več dni zapored spopadajo z odpravo posledic poplav, ocenjujejo, da dodatne pomoči za zdaj še ne potrebujejo. "Vse, ki občini Loška dolina želijo priskočiti na pomoč, obveščamo,  da občani trenutno ne potrebujejo pomoči v hrani in obleki. V prihodnjih
dneh bodo prizadeti občani potrebovali razvlaževalce prostorov. Stanje v Loški dolini se umirja in voda še vedno upada," pojasnjuje poveljnik tamkajšnje civilne zaščite, Damjan Janeš.

Občanom tam trenutno pomagajo "4 tuje gasilske enote, 3 enote domačih gasilcev, dva čolna s posadko ter 4 člani civilne zaščite oziroma 15 tujih gasilcev, 10 domačih gasilcev, 5
pripadnikov civilne zaščite iz Kranja ter 4 člani civilne zaščite Loška dolina," dodaja Janeš.

Tam je trenutno sicer voda upadla že za več kot 16 centimetrov. Število poplavljenih objektov ostaja nespremenjeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.