Slovenija
17 ogledov

Razmere se umirjajo, pretoki še visoki

Takšna je bila Krka pretekli konec tedna. Krka je danes edina reka, ki še narašč Žurnal24 main
Ponoči največ padavin na vzhodu države. Reke niso poplavljale. Še vedno pa grozijo nekateri plazovi.

Nova nevarnost drsečega plazu se je pokazala popoldne v vasi Grad v Pomurju. Gasilci so dobili prijavo, da okrog 30 metrov širok in ravno toliko dolg plaz ogroža eno izmed hiš v vasi. Prostovoljni gasilci so plaz pokrili, zavarovali, tam živečo starejšo gospo pa evakuirali.

Plaz Stogovce se je umiril
Med tistimi, ki je do danes zbujal največ skrbi, pa je plaz Stogovce. Zaradi novih padavin je začel včeraj intenzivneje drseti (povprečno zdrsi za pet metrov na dan), danes pa si ga je ogledal geolog Marko Kočevar, ki je ugotovil, da se umirja. Prebivalci naselja Slokarji niso v nevarnosti, je sporočil. Po njegovi oceni je plaz odnesel od 500 do 750 tisoč kubičnih metrov materiala.

Zapore cest
Zaradi poplavljenega cestišča, zemeljskih plazov, udorov ali poškodb so še vedno zaprte nekatere ceste.Več na tej povezavi.

Če se vreme ne bo poslabšalo, bodo plaz le opazovali in začeli urejati dostopne poti za vozila. Med pregledom so odkrili tudi razpoke na spodnjem delu ceste od Slokarjev do plazu, kar pomeni, da bodo morali poskrbeti za traso v dolžini dveh kilometrov med tema dvema krajema.

Največ težav ravno s plazovi
Nekaj pred 9. uro se je danes na lokalno cesto Šmartno pri Slovenj Gradcu–Legen pri cerkvi Sv. Jurija vsul zemeljski plaz. Odstranili so ga delavci Komunalnega podjetja Slovenj Gradec, cesta pa je zaprta za ves promet.

Okoli 8. ure se je v naselju Kresnica na lokalno cesto vsul zemeljski palz in podrl tri drogove za električno napeljavo. Nekaj pred 10. uro pa so gasilci posredovali, ker je meteorna voda zalila klet objekta v naselju Velika Varnica.

Veliki pretoki
"Pesnica bo čez dan poplavljala na območjih vsakoletnih poplav, ponekod tudi Mestinjščica. Velika Krka je že začela upadati, prav tako Ščavnica in Dravinja. Pretoki rek v tem delu države se bodo čez dan predvidoma ohranjali ali pa bodo postopoma upadali. Ob krajevnih padavinah so še možni zmerni porasti manjših vodotokov
," so zapisali na Agenciji za okolje in prostor (Arso).

Pretoki rek v zahodni polovici države se zmanjšujejo. Reka Krka bo čez dan predvidoma ohranjala velik pretok. Poplavljala bo na območjih vsakoletnih poplav. Upadati sta začeli tudi Savinja in Sava v svojem srednjem in spodnjem toku.

Na zahodu upadanje
Znižujejo se tudi pretoki rek na zahodu države. Vodostaj Ljubljanice upada. Enake poplavljene površine se bodo v enakem obsegu kot danes ohranile na kraških poljih Notranjskega in Dolenjskega krasa, Suhe krajine ter na Ljubljanskem barju, poroča Arso.

Občasno še dež
Danes in jutri bo še oblačno, občasno bo še deževalo, ob morju se lahko pojavijo tudi nevihte, napoveduje Arso. Vremensko napoved spremljajte tudi na vreme.net.

Miren večer in mirna noč
Tudi gasilci včeraj zvečer in ponoči v primerjavi s prejšnjim koncem tedna niso imeli veliko dela. Meteorna voda je kleti zalila v Rogaški Slatini, naselju Pečke, Podlože. Meteorna voda je ogrožala še stanovanjsko hišo v Hajdošah, vendar so jo gasilci izčrpali iz obcestnega jaška in s tem preprečili odtekanje vode proti stanovanjski hiši. Včeraj zvečer so v Podčetrtku gasilci očistili nekaj zamašenih odtočnih kanalov za meteorno vodo, ki je zalivala cestišce. Voda je začela poplavljati cesto tudi v Pekrah.

V nevarnosti, da bi jo zalila voda, je bila tudi telovadnica OŠ Ljudski vrt na Ptuju. Gasilci so iz lovilnih jaškov šole izčrpali okoli 40 kubičnih metrov meteorne vode. Prav tako na Ptuju so gasilci postavili protipoplavne vreče pred kletno okno stanovanjske hiše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.