Slovenija
76 ogledov

Razmišlja o tožbi KPK

Stanka Setnikar Cankar Anže Petkovšek
"Ne gre za javna sredstva," glede astronomskih honorarjev, ki jih je dobivala v zadnjih letih, pravi ministrica v odstopu.

MInistrica v odstopu Stanka Setnikar Cankar razmišlja o tožbi proti Komisiji za preprečavanje korupcije (KPK), je povedala v izjavi za TV Slovenija. To naj bi ji svetovali pravni strokovnjaki, saj obstaja dvom, ali so bili podatki, ki jih je objavila KPK, interpretirani na pravi način.

"Ne gre za javna sredstva"

"To niso proračinska sredstva, to so sredstva dobljena na trgu," pravi Setnikar Cankarjeva. Honarje naj bi služila s svetovanjem, pedagoškim delom in s projekti s katerimi se je prijavljala na domače in mednarodne razpise.

"Presodila sem, da ta objava močno škodi moji integriteti, čeprav ni nezakonitosti, konflikta interesov ali korupcije," o odstopu z ministrskega mesta po objavi honorarnih zaslužkov pravi Stanka Setnikar Cankar.

Kot je znano, se je Setnikar Cankarjeva znašla v samem vrhu zaslužkarjev preko prodjemnih pogodb in avtorskih honorarjev, ki jih je razkrila aplikacija KPK Supervizor. Setnikar Cankarjeva je v manj kot 12 letih ob plači zaslužila več kot 630 tisoč evrov.

"KPK je zlorabila osebne podatke"

Ministrica je že v svoji odstopni izjavi minuli petek poudarila, da je KPK zlorabila osebne podatke. Da pri porabi javnih sredstev ne gre za kršitev pravice do varstva osebnih podatkov, pa so pojasnili  v uradu informacijskega pooblaščenca. Ta je je prejel številna vprašanja glede objave podatkov o največjih prejemnikih avtorskih honorarjev iz javnih sredstev preko aplikacije KPK Supervizor.

Pri objavi največjih prejemnikov avtorskih honorarjev iz javnih sredstev gre po njihovih navedbah sicer za obdelavo osebnih podatkov, vendar pa ta ni v neskladju z določili zakona o varstvu osebnih podatkov. V konkretnem primeru tako ne moremo govoriti o zlorabi pravice posameznika do varstva osebnih podatkov.

Obdelava osebnih podatkov (torej tudi njihova javna objava) je namreč dopustna takrat, ko tako določa zakon. V konkretnem primeru je kot takšno zakonsko določbo treba upoštevati tretji odstavek 6. člena zakona o dostopu do informacij javnega značaja v povezavi z drugim odstavkom 6. člena tega zakona, so pojasnili v uradu informacijskega pooblaščenca.

Spomnili so, da gre namreč za podatke o porabi javnih sredstev, za razkritje katerih pa je Komisija za preprečevanju korupcije tudi ustrezno ovrednotila javni interes.

V SMC začeli iskati novega ministra

Medtem naj bi v SMC stekli pogovori o novem ministru za izobraževanje. Imena kandidata, ki bi nasledil ministrico v odstopu Stanko Setnikar Cankar, za zdaj še ni v javnosti, tudi premier Miro Cerar v DZ še ni poslal njene odstopne izjave. Pričakovati je previdno izbiro novega kandidata.

Stanka Setnikar Cankar je odstop z mesta ministrice za izobraževanje, znanost in šport ponudila potem, ko je protikorupcijska komisija objavila visoke honorarje v javnem sektorju. Pri tem se je Setnikar Cankarjeva znašla na drugem mestu zaslužkarjev preko avtorskih in podjemnih pogodb. Cerar je njen odstop sprejel, a odstopne izjave v DZ za zdaj še ni posredoval.

Komentarjev 24
  • asatan 07:21 11.marec 2015.

    Ona naj kar razmišlja o tožbi, tožijo naj študentje, ki so za njo opraviljali delo, ona je le kasirala visoke honorarje v svoj žep. Narobe pa je, da takšni kot je ona samo odstopijo brez posledic. Karavana gre dalje. ...prikaži več Naslednji, prosim. Ukradeš kruh, pa greš v zapor, ampak to je druga kasta ljudi, ki imajo po besedah Cerarja, revščino samo v glavah.

  • patrijarh 13:56 10.marec 2015.

    Mujo ti je tata.

  • upokojenec 09:43 10.marec 2015.

    Kaj si pa predstavljajo ti profesorji na fakultetah, a mislijo da so naj pametnejši. Na tisoče mladih sposobnih je, ki so si morali poiskati delo v tujini ali pa so prijavljeni na zavodu bi z lahko marsikaj naredili, le da ...prikaži več jim ti, ki so na takih položajih ne dajo možnosti.