Slovenija
27 ogledov

Razočaran nad koalicijsko pogodbo

Po predlogu novele zakona o integriteti bo nad predavanji bedel Goran Klemenčič. Žurnal24 main
V samem političnem diskurzu ni nobene integritete, temveč odraz sovraštva: "Dejansko smo v vojnem stanju," pravi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Goran Klemenčič.

Izjave, ki so padale v zadnjih mesecih, so se spustile na najnižjo raven. In na to kar pristajamo, je v pogovoru za današnji Dnevnik opozoril predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Goran Klemenčič.

Po Klemenčičevih besedah vlada Janeza Janše ni padla zaradi poročila KPK, temveč zaradi ravnanj zavezanca. Kot pravi, ni zadovoljen s tem, kar se je zgodilo pred 14 dnevi: "Ne le, da našega poročila niso vsi vzeli resno, ampak so gluhi tudi za zahteve ljudi. Del politike se je ob konstruktivni nezaupnici v parlamentu obnašal, kot da je dobil legitimnost na novih volitvah. Kot da je upravičen zmagovalec, ki mu je volilno telo podelilo mandat."

Na vprašanje, ali bi bila prava posledica ugotovitev KPK predčasne volitve, Klemenčič ni želel odgovoriti, saj bi bila to, kot pravi, "politična izjava". Po njegovih besedah je zaključek, da se je z izglasovano konstruktivno nezaupnico zgodila katarza, z vidika dela KPK napačen.

Politična in pravna kultura sta na psu

"Obremenjena zavezanca in njuni stranki v dveh mesecih po objavi poročila niso v ničemer pokazali, da te zadeve jemljejo resno. Janez Janša je bil prisiljen oditi, Zoran Janković pa še vedno zaseda funkcijo, ki je neposredno povezana z vrsto očitkov v našem poročilu," opozarja Klemenčič. Po njegovih besedah pa je vendarle del politike in predvsem javnosti na podlagi poročila KPK storil korak naprej.

"Čas bo pokazal, koliko je to odraz iskrene želje politike po prečiščenju in večji integriteti, koliko pa mržnje do Janeza Janše in njegove vlade. Zadovoljen pa bom lahko takrat, ko bo v Sloveniji obstajal tako institucionalni kot pravni sistem, ki bo KPK oziroma drugim organom ob takšnih ugotovitvah omogočal, da uveljavijo ne samo politično, temveč tudi pravno odgovornost," pravi Klemenčič.

Po besedah predsednika KPK je javni prostor postal glede integritete in korupcije bolj občutljiv, kar je posledica mnogih dogodkov, predvsem pa, žal, krize: "Politika je - vsaj v večinskem delu - bolj občutljiva zgolj na deklarativni ravni, politična in pravna kultura pa sta na psu." Klemenčič meni, da je eden glavnih problemov slovenske politike in javnega prostora prav verodostojnost politike.

Korupcija in tiranija

"Slovenija ima poleg ekonomskih problemov ogromen problem s pravno državo, ki je edina lahko korektor dveh demokraciji zelo lastnih anomalij: koruptivnosti oblasti in tiranije javnega mnenja oziroma populizma," ugotavlja Klemenčič. Po njegovih besedah v 20 letih samostojnosti v Sloveniji pravne države nismo vzpostavili.

Klemenčič se je dotaknil tudi nove koalicijske pogodbe: "Na temo omejevanja korupcije in krepitve integritete bi težko napisali manj, kot so." Kot pravi, v pogodbi ni nič o reformi financiranja političnih strank, nič o večji transparentnosti pri upravljanju državnih podjetij ter nič o omejevanju klientelizma in konflikta interesov.

Po Klemenčičevih besedah je več kot deset medijev zahtevalo, da jim KPK posreduje zvočne zapise zagovora Janše in Jankovića pred KPK, za kar pa je KPK dolžna pridobiti pristanek zavezanca. "Zoran Janković, ki je večkrat dejal, da lahko njegove posle kadarkoli vsi pregledajo, nam je preko odvetnika pisno sporočil, da se ne strinja z javno objavo. Vročanje naše pošte Janši na to temo pa je bilo doslej neuspešno. Zavrača prevzem," še dodaja Klemenčič.

Komentarjev 4
  • PasjiDrekiVsepovsod 17:28 16.marec 2013.

    Svinje pa vemo kje končajo.Pa poglej ga. Isti kot tisti liki iz Alan Forda

  • Tupamaros 16:35 16.marec 2013.

    Poročilo KPK je bila z Jankovičem le mimikrija. Glavni in edini cilj je bilo strmoglavljenje Janše. Mrhovinarji, trojka in novinarji so na komando iz ozadja strumno napadli točno določen cilj. Vladar v senci, ki ni bil izvoljen in je brez ...prikaži več odgovornosti vlada iz ozadja drži na vajetih slovenske medije in določa usodo davno ugrabljene države. Z rušenjrm Janše se enostavno, pod isto komando, že tretjič od Roške, Depale Vasi in sedaj ponavljajo spletke pregnanega osebka iz Murgel.PS: Vrč gre po vodo dokler se ne poči.LPTupamaros

  • puelasedulaest 14:16 16.marec 2013.

    Še vedno mislim, da je največji povzročitelj krize v Sloveniji Klemenčič in Virant. V taki krizi kot se nahajamo bi moral Klemenčič na vsak način še malo počakati, ker zdaj nam grozi zaradi njega trojka in samo svinja nam lahko privošči trojko.