Slovenija
25 ogledov

Razpad območja "najslabši scenarij"

denar evro Shutterstock
Četudi bi bil razpad evroobmočja zaradi širjenja dolžniške krize v državah s skupno evropsko valuto ena izmed možnosti, ekonomisti opozarjajo, da bi bil to lahko eden izmed najslabših možnih scenarijev.

Glavni ekonomist banke UBS Larry Hatheway za CNBC meni, da bi bil razpad evroobmočja najslabši scenarij za Evropo z več vidikov: finančnega, ekonomskega in političnega. Mednarodnih finančnih trgov novi začasni vladi v Grčiji in Italiji nista pomirili, kar kažejo tudi podatki o višjih stopnjah donosa na državne obveznice evropskih držav.

Italijanske so se tako danes spet približale sedmim odstotkom, vse bolj pa so na udaru tudi države, ki so se do zdaj zdele precej varne. Samo za primer: avstrijske desetletne državne obveznice so dosegle najvišje vrednosti v primerjavi z nemškimi.

Evro medtem izgublja vrednost v primerjavi z dolarjem. UBS predvideva, da se bo vrednost enotne evropske valute konec tega leta gibala pri 1,35 za dolar, prihodnje leto pa že pri 1,25 za dolar.

Gospodarska rast vse manjša

Bruto domači proizvod (BDP) tako v območju evra kot v celotni EU se je v letošnjem tretjem četrtletju rahlo okrepil za 0,2 odstotka, na letni ravni pa je bila rast 1,4-odstotna, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat, poroča STA.

Nemški statistični urad je že zjutraj sporočil, da je Nemčija med julijem in septembrom zabeležila gospodarsko rast v višini 0,5 odstotka. Ta številka po podatkih Eurostata velja tudi za Veliko Britanijo in Madžarsko.

Rast francoskega gospodarstva je v tretjem četrtletju znašala 0,4 odstotka, avstrijskega in finskega pa še desetinko odstotne točke manj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.