Slovenija
214 ogledov

"Razpis priredili za točno določenega ponudnika"

Lekarna Anže Petkovšek
Gorenjski lekarnarji kupujejo opremo za elektronsko označevanj cen izdelkov. Eden od ponudnikov, ki zaradi razpisnih pogojev na javnem naročilu ne more konkurirati, trdi, da je razpis prirejen.

Gorenjske lekarne želijo police opremiti z elektronskimi cenovkami – cen za posamezne izdelke torej ne bi več tiskali in jih ročno nameščali ob izdelke, pač pa bi na police namestili baterijske cenovke, na katerih je mogoče z brezžičnim dostopom prek računalnika spreminjati zneske oziroma cene za posamezne izdelke.

A razpis za naložbo, ki je čez palec težka dobrih 130 tisočakov, je spisan tako, da lahko na njem zmaga le en ponudnik, trdijo v enem od podjetij, ki želi na tem razpisu konkurirati. 

Dopuščajo le eno tehnologijo

V Gorenjskih lekarnah namreč zahtevajo, da elektronske cenovke delujejo na osnovi infrardeče (IR) tehnologije. "Trenutno obstaja le en proizvajalec takšne opreme, zato so vsi ostali morebitni ponudniki že v osnovi izločeni iz konkurence. To se nam ne zdi pravično in je nemara tudi protizakonito," poudarja ponudnik, ki ne želi biti imenovan, zaradi razpisnih pogojev pa se na razpis ne more prijaviti. Obenem pa trdi, da so ostale tehnologije prav tako varne in zanesljive kot IR.

Elektronska cenovka | Avtor: D. J. - Primer elektronske cenovke iz enega od nakupovalnih središč. D. J. - Primer elektronske cenovke iz enega od nakupovalnih središč.

Na vprašanje zakaj so z razpisnimi pogoji že v osnovi izključili vse ostale tehnologije, v Gorenjskih lekarnah niso odgovorili, so pa sporočili, da so pri uvajanju elektronskega sistema za označevanje cen proučevali najbolj varne možnosti in tehnologije. "Prestrezanje signalov sistema zunaj ali znotraj prostorov delovanja je pri IR tehnologiji praktično nemogoče. Sistem je popolnoma nedojemljiv za motnje drugih sistemov," pravijo. 

Razpisni pogoji »copy-paste«

Zanimivo je tudi dejstvo, da so v razpisu, ki so ga objavile Gorenjske lekarne, do črke enaki razpisni pogoji kot v javnem naročilu, ki so ga za e-cenovke v začetku leta izvedli v Obalnih lekarnah Koper.

Med njimi je tudi pogoj, da mora sistem delovati na osnovi infrardeče brezžične tehnologije. V Kopru se je na razpis prijavil le ponudnik, ki je posel za 40 tisočakov tudi dobil. Gre za podjetje Leoss, ki je zastopnik družbe Pricer – edinega proizvajalca IR cenovk. 

»Stroški dela, papirja in tiskanja previsoki«

Na vprašanje zakaj lekarne sploh rabijo elektronsko označevanje cen izdelkov, glede na to, da imajo večino zdravil za pultom, Katja Gombač Aver, v.d. direktorice koprskih lekarn, odgovarja: "Cene se pogosto spreminjajo, menjava oznak pa je vezana na stroške dela, papirja, tiskanja. Zgodi se tudi, da izdelki na policah niso vedno pravilno označeni in usklajeni s cenami v računalniških sistemih, kar privede do kršitve zakonsko določenih pravil." Poudarja, da so bili zato v preteklosti pogosto tarča obiskov tržnih inšpektorjev, ki so preverjali pravilnost označevanja cen.

Tudi v Gorenjskih lekarnah pravijo, da so imeli zaradi označevanja cen izdelkom več inšpekcijskih pregledov, da pa so poskušali najti tudi drugačne načine za poenostavitev in pocenitev postopka, ki je časovno potratno. "Z novim sistemom bi naši zaposleni lahko čas namenjen označevanju artiklov z novimi cenami namenili strokovnemu svetovanju pacientom," trdijo. 

Komentarjev 5
  • Pepe007 14:38 03.november 2014.

    O tem se ne bi pogovarjali, če bi popolnoma odprli lekarniški trg. Sedaj pa pač imamo javne lekarne, ki viške denarja imajo, vendar ga ne smejo porabiti za plače. Pa ga pač porabijo za razne bedarije.

  • Ferluci 13:21 03.november 2014.

    Torej tvoji logiki vse brezžične visokofrekvenčne povezave niso varne. Vključno z vso brezžično telefonijo in visoko stopnjo varnostnega kodiranja niso varne .. tudi tvoj komentar, če ga slučajno pišeš preko tablice... Sploh pa morajo biti pa cene lekarnarske trgovine močno, ...prikaži več, močno in zelo močno varovane, da 'slučajno' ne kdo odkril njihovih cen na polici. Ne pametuj tam, kjer stvari ne poznaš.

  • mph 10:51 03.november 2014.

    Morda nov primer afere ali pa samo nove paranoje. Ne vidim nič spornega zahtevat IR, kjer dejansko drži navedeno, tako prijatelj , ki obvlada situacijo. Če so copy & paste naredili od obalnih lekarn ... kje pa je problem? Oni ...prikaži več so nabavili, so zadovoljni, ... so jim poslali po emailu.