Slovenija
71 ogledov

Razpisni pogoji, da te kap!

Jernej Završnik, direktor ZD Maribor (Foto: Katarina Pernat) Žurnal24 main
(Ne)smisel. Zdravstveni dom Maribor z zelo natančnimi pogoji pri kupovanju vozil izločil konkurenco. Zanikanje. Trdijo, da pogoje izpolnjuje tudi Kia, naši avtomobilisti pa ugotavljajo, da ne.

Zdravstveni dom (ZD) dr. Adolfa Drolca Maribor je v javnem naročilu, težkem dobrih 50 tisoč evrov, določil takšne pogoje, da jim v vsakem sklopu ustreza le po natanko eno vozilo, ugotavlja Žurnalov strokovnjak za avtomobilizem Andrej Leban.

Sami zahtevali nadzor
Dvomi. “Razpis in vse z njim povezane postopke bomo poslali v presojo delovni skupini za notranje revidiranje Skupnosti občin Slovenije. Če bodo ugotovljena neskladja s predpisi, bomo naredili vse potrebno, da morebitne napake tudi odpravimo,” so sporočili iz ZD Maribor.

Naročnik zanika, da je razpis diskriminatoren in uperjen k natančno določenim vozilom, ter dodaja, da se na razpis ni pritožil nobeden od potencialnih ponudnikov. Če bi se, bi pogoje popravili in tudi jasno določili smiselno odstopanje, pravijo v ZD.

Kaj je to "cca."?
"Konkurenco so izločili z natančno določeno težo in nosilnostjo vozila ter izpusti plina ogljikovega dioksida," razloži Leban in izpostavi, da so bili nekateri drugi pogoji določeni precej ohlapno: "V enem od sklopov so zahtevali cca. 1.596 kubičnih centimetrov (ccm) prostornine motorja. Ali temu pogoju zadoščata tako tisoč kot tudi dva tisoč ccm? V razpisni dokumentaciji morajo biti jasno navedeni pogoji in odstopanja za vsak element; tako glede velikosti in moči motorja kot tudi glede vseh elementov zahtevane opreme, tem pa ZD Maribor ni zadostil."

Kdo je dobil posel:
- Fiat panda 4x4 1,2 8V climbing. Dobavitelj: Avto Triglav; cena: 22.400 € (dve vozili).
- VW jetta comfortline 1,9 TDi. Dobavitelj: Avto Jarc; cena: 19.897 €.
- VW polo trendline 1,6 TDi. Dobavitelj: Avto Jarc; cena: 11.988 €.

Vršilec dolžnosti direktorja agencije za javno naročanje Sašo Matas je, ko smo mu predstavili ta primer, dejal le, da mora "naročnik pri oddaji javnega naročila ves čas paziti, da ponudnikov neupravičeno ne diskriminira".

Da boljšim pogojem
"Razpisni pogoji so bili pripravljeni na podlagi naših potreb. Glede na informacije, ki jih imamo, niso specifični do te mere, da bi ustrezali zgolj enemu vozilu na slovenskem trgu," pravijo v ZD Maribor. To med drugim utemeljujejo s tem, da sta na razpis prispeli dve ponudbi. Vendar so, ker so vozila kupovali v treh sklopih, prejeli dve ponudbi za prvi sklop – oba ponudnika sta predlagala vozilo iste znamke in tipa – in po samo eno ponudbo za druga dva sklopa.

Tehnične specifikacije morajo sloneti na objektivnih potrebah naročnika, samo te pa lahko opravičijo njegove zahteve.
Sašo Matas, vršilec dolžnosti direktorja agencije za javno naročanje

Posel sta tako dobila Avto Triglav, ki bo dobavil fiat pando, ter Avto Jarc, ki je ponudil VW jetto comfortline in VW pola.

Dodajajo, da lahko po njihovem prepričanju ponudniki vedno ponudijo boljše pogoje od razpisanih: "Ponudniki bi seveda lahko ponudili lažje vozilo s posledično nižjo porabo in takšno z nižjimi emisijami od zahtevanih."

Pogoji morajo biti jasni
Boljšim pogojem, kot pravijo v ZD Maribor, zadoščajo še kia ceed (D sporty wagon 1,6 CRDi), ford fiesta (1,6 TDCi) in suzuki SX4, vendar se naši avtomobilisti z njimi ne strinjajo: "Naročnik navaja, da se lahko na razpis prijavi tudi ponudnik, ki ponudi vozilo z enakimi ali nižjimi emisijami, ki je lažje, kar pa ne drži. Če pa bi to že bilo možno, bi morali jasno določiti dodatno točkovanje (ponderiranje) vseh teh povezujočih sklopov, česar ZD Maribor v razpisni dokumentaciji ne navaja."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.