Slovenija
19 ogledov

Razpustil jih bo minuto čez polnoč

lokalne volitve, ljubljana, volilna skrinjica Žurnal24 main
Predsednik republike Danilo Türk bo akt o razpustitvi državnega zbora in razpisu predčasnih volitev podpisal v petek minuto čez polnoč.

S podpisom bodo začeli teči roki za volilna opravila. "Predsednik republike se je za zgodnjo uro podpisa odločil z namenom, da bi z dodatnim časom omogočil državljanom, kandidatom na volitvah ter državnim organom pravočasno in nemoteno izvedbo vseh potrebnih volilnih opravil ter pripravo na predčasne volitve," so zapisali v uradu predsednika republike.

Prva volilna opravila, torej vlaganje kandidatur in dajanje podpisov podpore, bo tako mogoče opraviti že isti dan po odprtju upravnih enot. Volilna kampanja se uradno začne 30 dni pred volitvami, tokrat torej 4. novembra. Politične stranke, skupine volivcev oziroma posamezniki, ki se bodo želeli potegovati za sedeže v parlamentu, bodo lahko od petka, torej dneva, ko bodo začeli teči roki za izvedbo volitev, začeli pridobivati podpise podpore volivk in volivcev, potrebne za vložitev kandidatnih list.

Stranke potrebujejo za vložitev kandidature podpise treh aktualnih poslancev ali 50 podpisov volivcev, medtem ko potrebujejo nestrankarske kandidatne liste podpise najmanj tisoč volivcev v vsaki volilni enoti, v kateri kandidirajo.

Türk je odločitev o razpustitvi parlamenta napovedal že septembra, potem ko državni zbor ni izglasoval zaupnice vladi Boruta Pahorja. Takrat je napovedal, da bo parlament razpustil 21. oktobra in razpisal predčasne parlamentarne volitve za 4. december.

Komentarjev 1
  • privat 12:25 20.oktober 2011.

    to je zgodovinski dogodek...in poglejmo kdo je vse vladal v taki vladi,kdo je ministroval...kdo je čistil..