Slovenija
15549 ogledov

Razredi za otroške dodatke niso pravični

Vrtec
1/3
Profimedia Fotografija je simbolična.
"Za 40 centov smo padli v višji dohodkovni razred," nam je potarnal bralec. Zdaj jih bo teh 40 centov hudo teplo celo leto.

Koliko je primerov, ko družine za manj kot evro padejo v višji razred, na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve ne vedo, a če nekdo le za en cent pade v višji razred, ima lahko družina na leto za skoraj 1300 evrov več stroškov oziroma manj prihodkov.

Če bi družina z dvema otroka, enim v prvi starostni skupini vrtca in drugim v šoli, za nekaj centov padla v tretji dohodkovni razred, bi bila na leto za 1267 evrov na slabšem. Zaradi uvrstitve v višji razred bodo vsak mesec dobili 49 evrov manj otroškega dodatka, vrtec pa bo za slabih 58 evrov dražji. Ker je za nekaj centov presegla prag, bo taka družina vsak mesec za 107 evrov na slabšem, na leto pa bo prikrajšana kar za 1281 evrov, kar je več od mesečnih prihodkov družine.

Gre namreč za družino, ki ima dobrih 313 evrov mesečnih prihodkov na družinskega člana, kar pomeni, da starša skupaj zaslužita dobrih 1250 evrov mesečno. V istem razredu pa je tudi družina z dvema otrokoma, kjer starša zaslužita 250 evrov več na mesec.

Uvrščanje v dohodkovne razrede prinaša dve vrsti nepravičnosti. Bistveno različno so obravnavani ljudje, ki so v enaki situaciji (en cent razlike v mesečnih prihodkih na družinskega člana) in enako so obravnavani ljudje, v različnih situacijah: v istem razredu kot družina s 313 evri mesečnih prihodkov na družinskega člana je družina z 250 evri več skupnih mesečnih prihodkov.

Ministrstvo: zadeva je kompleksna

"Glede zveznih lestvic poudarjamo, da gre za kompleksno in dolgoročno zadevo, izvedba katere je odvisna od več dejavnikov. Tako je izvedba odvisna od finančnih zmožnosti, saj bi sprememba morala biti izpeljana tako, da ne bi bil nihče na slabšem, hkrati pa bi bilo treba zasledovati cilj vzdržnosti javnih financ, saj bi bila potrebna znatna dodatna finančna sredstva," pravijo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve.

"Nadalje je izvedba odvisna tudi od uspešnosti uskladitve socialne oziroma družinske politike z davčno politiko ter uspešnosti uskladitve drugih področij (npr. znižano plačilo vrtca se financira iz občinskih proračunov), ki so v pristojnosti različnih ministrstev (znižano plačilo vrtca je v pristojnosti Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport), kar je zahteven proces," so še pojasnili na ministrstvu.

Na ministrstvu proučujejo možnosti uvedbe univerzalnega otroškega dodatka, kar pomeni, da bi bil otroški dodatek enak za otroke iz revnih in bogatih družin, trenutno so v fazi naročila obsežnejše analize.

Na ministrstvu za finance že spremenili nepravičen sistem

Da določitev fiksnih mej ni najbolj pravična, so v preteklosti že ugotovili na ministrstvu za finance, kjer so tudi spremenili sistem. Posebna dohodninska olajšava za tiste z najnižjimi dohodki je bila najprej določena z višino letnih prihodkov. Če si to mejo presegel, si bil približno 500 evrov na slabšem. Zdaj je olajšava določena zvezno, kar pomeni, da se izračuna za vsak dohodek posebej in ni enaka za vse, ki ne presežejo meje.

* Pri izračunu smo upoštevali, da je strošek vrtca za prvo starostno obdobje 576 evrov.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • srecnii 23:40 04.marec 2020.

    Tako je nekomu morajo vzet, da lahko drugemu dajo, temu se reče sistem. Če tega nebi blo bi kot družba razpadla posledice bi pa bile hude.

  • mojglas 06:16 03.marec 2020.

    Otroci so si enaki in bi morali niti upraviceni do enakih financ. Ne pa da drzava pdpira lenobo starsev, kdo vec in kdo manj zasluzii, oz kdo sploh nic ne dela in živi od drzave. Zalostno je da nastrada delavni ...prikaži več narod, kateri na koncu dobi bistveno manj ko odsteje vse izdatke, kot pa tisti kateri simulirajo. Otroski dodatek in placilo vrtca naj bo za vse enako! Kdo bo pa delal bo pa vec imel, na tak nacin se bo sposbujalo k delu!

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 15:56 02.marec 2020.

    Ta naša "socialna" država je itak v k... Pri nas mlada delovna družina z več otroci in dvojno povprečno plačo, ki hkrati rešuje stanovanjski problem komaj shaja iz meseca v mesec pa moraš vseeno plačevat polno ceno vrtca, otroški dodatek ...prikaži večk pa je tak, da se zraven samo cinično nasmehneš. Kakorkoli obrneš pri nas vedno nastrada srednji razred in tisti, ki malo pokuka čez sredino. Profitirajo samo tisti, ki delajo na črno in druge manjšine.