Slovenija
30 ogledov

Razrešili direktorja časopisno-založniškega podjetja Večer

Nadzorni svet časopisno-založniškega podjetja Večer je na današnji seji razrešil dosedanjega direktorja družbe Uroša Skuhalo in za novega direktorja imenoval Jureta Struca.

S tem želimo dati nov zagon stabilizaciji poslovanja družbe, je, kot so sporočili iz Večera, pojasnil predsednik nadzornikov Dušan Mohorko.

Nadzorniki so se s Skuhalom, ki je Večer vodil od 1. decembra 2007, razšli sporazumno. Nadomestil ga bo Struc, ki je diplomirani ekonomist in je od leta 2007 opravljal naloge direktorja marketinga Pivovarne Laško. Bil je odgovoren za upravljanje korporativnih komunikacij, odnose z javnostmi in upravljanje brandov, so v skopem sporočilu za javnost zapisali v Večeru.

Po neuradnih informacijah v Večeru prav zdaj poteka kolegij z novim direktorjem družbe.

Struc je po imenovanju na čelo Večera povedal, da je Večer priznana blagovna znamka in vsebinsko bogat časopis s številnimi kakovostnimi sodelavci.

"Moja primarna naloga direktorja družbe bo zagotavljanje materialnih in organizacijskih temeljev za dobro delo redakcij. Moj namen je dati tudi nov zagon razvoju medija, ki mora priznani blagovni znamki dodati tudi prodor prek regijskih meja in tako poskušati povečati prihodke," je še dejal.

Vse skupaj naj bi se skuhalo danes

Sicer pa je menjava na čelu družbe presenečenje. Skuhala naj bi namreč danes nadzornemu svetu predstavil program varčevalnih ukrepov do konca leta, kar pa se po dostopnih informacijah sploh ni zgodilo.

Večer, ki je od novembra 2008 v večinski lasti časopisnega in založniškega podjetja Delo, tega pa lastniško obvladuje Pivovarna Laško, je sicer v postopku prodaje. Delo je marca letos objavilo mednarodni razpis za prodajo skoraj 80-odstotnega deleža mariborske družbe.

Aktivnosti za prodajo večera tečejo

Po dostopnih informacijah aktivnosti za prodajo Večera tečejo, vanje pa naj bi bilo vključenih več interesentov. Tako je julija zatrdil nekdanji predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli, ki pa podrobnosti takrat ni razkril.

Tokratni razpis je sicer drugi razpis za prodajo Večera. Delo je k prodaji zavezano zaradi presežne koncentracije, ki jo je leta 2009 ugotovil urad za varstvo konkurence. Marčni razpis je bil izdan skladno s soglasjem varuha konkurence, ki je Delu dovolil, da prodajo sklene do konca letošnjega leta.

Po prvem razpisu, objavljenem leta 2010, je direktor družbe 3Lan Denis Čeh junija 2010 z Delom že sklenil kupo-prodajno pogodbo za Večer, pozneje pa je podpisal tudi pogodbo o soupravljanju z Matejem Raščanom, sicer lastnikom podjetja Delo Revije, ki je zdaj v stečaju.

Ministrstvo za kulturo je nato z odločbo 13. decembra lani zavrnilo vlogo družbe 3Lan za izdajo soglasja k pridobitvi več kot 20-odstotnega lastniškega deleža Večera. Ocenilo je namreč, da je bila predložena strategija upravljanja Večera neustrezna. Tako je bila prodaja mariborske družbe ustavljena.

Prodaji Večera 3Lanu so sicer ves čas nasprotovali novinarji in uredniki Večera ter Društvo novinarjev Slovenije. Poudarjali so, da gre za "slamnatega kupca", ki nima premoženja "ter je bil izbran, da se obide določilo zakona o preprečevanju omejevanja konkurence".

Komentarjev 2
  • dragec 08:07 26.september 2012.

    Spet mutna posla, ki me spominjajo na obdobje 2004 - 2008 (DELO, VEČER, Union, Laško, Istrabenz...)

  • ljimonad 17:30 25.september 2012.

    če nisi z nami si proti nam in moraš oditi. znano vodilo premiera in njegovih podložnikov iz sds se je do konca razkrilo tudi v tem primeru. a je sploh kdo, ki lahko ustavi te nesposobneže, ki se ukvarjajo z ...prikaži več zlatimi pravili, davki na časnike, zamenjavami njihovih s svojimi, trosijo bedarije vsej evropi, o tem kako rešiti slovenijo pa nimajo blage veze. ameri bi rekli "go home anzek" mi pa dodali, "pa skrij se v mišjo luknjico".