Slovenija
65 ogledov

Razrešili zastopnika pacientovih pravic

zdravnik iStockphoto
Vlada je razrešila zastopnico pacientovih pravic v Celju in zastopnika pravic v Murski Soboti. Nanj je letelo preveč pripomb s strani pacientov, nekateri pa so ga celo ovadili.

Z mesta zastopnice pacientovih pravic za območje Zavoda za zdravstveno varstvo Celje je razrešena Alja Verbič Krajnc, Vilijan Ortar pa bo mesto zastopnika pacientovih pravic v Murski Soboti zapustil 15. septembra. Verbičevo so razrešili zaradi njenih osebnih in zdravstvenih razlogov, razrešitev Ortarja pa je predlagalo kar zdravstveno ministrstvo. Za to potezo so se odločili zaradi pritožb in ovadb bolnikov nad njegovim ravnanjem.

Najkasneje dva meseca in pol po objavi javnega razpisa bo komisija izbrala nova kandidata za zastopnika. V času od razrešitve do imenovanja bodo bolniki preusmerjeni na druge zastopnike v Sloveniji.

Vlada je sicer določila še besedilo predloga novele zakona o pacientovih pravicah in ga poslala v državni zbor. S spremembami zakona želi urediti pravico do drugega mnenja, obveznost izvajalca zdravstvene dejavnosti pri zagotavljanju kakovostne in varne zdravstvene oskrbe, nadzor nad zakonom z uvedbo inšpekcijskega nadzora in širitev prekrškovnih določb.

Komentarjev 1