Slovenija
11 ogledov

Razrešnica za Balažiča, ne pa za Debeljaka

Mercator Reuters
Predsednik prejšnje uprave Debeljak ostal brez razrešnice, šefu zdajšnje uprave Balažiču razrešnica skoraj soglasno.

Predsednik prejšnje uprave Mercatorja Žiga Debeljak je na današnji skupščini delničarjev družbe ostal brez razrešnice za delo v preteklem poslovnem letu. Delničarji prav tako niso podelili razrešnice članoma prejšnje uprave Meliti Kolbezen in Petru Zavrlu. Zdajšnja uprava, ki jo vodi Toni Balažič, je razrešnico dobila skorajda soglasno.

Na skupščini so bili navzoči predstavniki blizu 70 odstotkov kapitala, ki so se predvidoma zadnjič zbrali v zdajšnji sestavi. Več večjih lastnikov je namreč trgovca ravno v teh dneh prodalo 53 odstotkov delnic družbe hrvaškemu Agrokorju. Predstavniki kupca na današnji skupščini niso navzoči, je uvodoma ugotovil predsedujoči na skupščini, odvetnik Uroš Ilič in Ljubljane.

Od članov prejšnje uprave so razrešnico za delo v letu 2012 prejele Vera Aljančič Falež, Mateja Jesenek in Stanka Pejanović. Slednja je tudi članica zdajšnje uprave, ki je razrešnico prejela skorajda soglasno.

Prav tako so razrešnico vsi po vrsti prejeli tako zdajšnji kot prejšnji nadzorniki.

Mercator je od lanske zamenjave nadzornega sveta brez enega nadzornika, saj je ena od novih članic že kmalu po imenovanju odstopila. Uprava in nadzorni svet sta predlagala, naj se za manjkajočega nadzornika Mercatorja imenuje profesorja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani Marka Jakliča, vendar so bili delničarji bolj naklonjeni nasprotnemu predlogu NLB. S skoraj 91-odstotno večino so za člana nadzornega sveta imenovali predsednika uprave Luke Koper Bojana Branka.

Komentarjev 1
  • mmiillaann 18:31 18.junij 2013.

    Debela danka pa še kar naprej ...