Slovenija
25 ogledov

Razstreljevanje predora jih ne moti

Komisija in krajani so ugotovili, da miniranje kamna kalkarenit povzroča manj ne Žurnal24 main
Predor Markovec. Izvajalci naleteli na trd kamen kalkarenit, zato ga bodo občasno razstreljevali.

Iz koprskega dela predora Markovec je v zadnjih dneh občasno slišati razstreljevanje. Kot pojasnjuje komisija Krajevne skupnosti Žusterna za nadzor nad načrtovanjem in gradnjo predora Markovec, so izvajalci na koprski strani predora naleteli na nekaj metrov debelo plast izjemno trdega kamna kalkarenita, ki ga ni možno predreti s pikiranjem. Ker bi bilo pikiranje take kamnine tudi izjemno moteče za bivalno naselje, so se izvajalci odločili izvesti poskusno miniranje.

Najmanjša polnitev
Predstavniki komisije so z nekaterimi krajani na površju preverili tresljaje in druge vplive ter ugotovili, da miniranje povzroča manj nevšečnosti kot pikiranje.

“Razstreljevanje služi zgolj za rahljanje in lomljenje trdih kamnin in ne kot klasičen izkop, saj se za napredovanje še vedno uporabljajo vrtalni in drugi gradbeni stroji,” razlagajo v komisiji in dodajajo, da trenutno uporabljajo najmanjšo možno polnitev razstreliva – 220 gramov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.