Slovenija
47 ogledov

Razveljavili del NPZ-ja

V celotno zgodbo pa se je vmešala njena mati, ki je bila nezadovoljna z načinom Žurnal24 main
Napako so naredili sestavljalci matematičnega testa nacionalnega preverjanja znanja za 6. razred. Sporne naloge niso bile v skladu z učnim načrtom.

Državni izpitni center je teden dni po pisanju testa, takrat ko so začeli popravljati teste, razveljavil del nacionalnega preverjanja znanja iz matematike za 6. razred, so poročali na javni televiziji. Nalogi so razveljavili šele en teden po pisanju testa, ker množenje ni bilo zapisano s piko, česar šestošolci še ne poznajo, saj začnejo piko pri množenju opuščati v osmem razredu.

"Postavki 5.a.2 in 5.b.2 v nalogi 5 nacionalnega preverjanja znanja za matematiko za 6. razred v letu 2016 sta bili izločeni iz vrednotenja. V obeh primerih gre za neenakost, ki je sicer matematično pravilno zapisana, vendar je učenci v 6. razredu v taki obliki morda še ne poznajo, saj je cilj 8. razreda osnovne šole, da učenci uporabljajo in razumejo dogovor o opuščanju znaka za množenje. Preizkusi vseh učencev so bili ovrednoteni po enotnih navodilih za vrednotenje in najvišje možno število točk v preizkusu je 48, kar je za dve točki manj od prvotno predvidenih 50 točk. Ponovnega pisanja preizkusa ne bo," so za Žurnal24.si pojasnili na RIC-u.

Učitelji in ravnatelji opozarjajo še na druge pomanjkljivosti, med drugim slaba navodila, primer, ko je bil odgovor, ocenjen kot napačen, v resnici pa je bil pravilen. Direktor RIC-a Darko Zupanc pojasnjuje, da se žal napake dogajajo, da se skoraj vsako leto zgodi kak primer.

Napake praviloma razburijo le učitelje, šolarje in starše manj, saj se rezultat NPZ-ja ne upoštva pri šolskem uspehu. Za zdaj. Ministrstvo za izobraževanje naj bi namreč razmiljalo v smeri, da bi se rezultat vpisal v spričevalo.

Za pripravo in izvedbo NPZ-ja država letno porabi pol milijona evrov, 180.000 evrov samo za delo 18 komisij - za honorarje, sejnine, dnevnice, potne stroške. Komisije naj bi sicer skrbele za zanesljivost, učinkovitost in preglednost sistema NPZ-ja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.