Slovenija
21 ogledov

Razveljavili del zakona

Ustavno sodišče IFP
Ustavni sodniki so razveljavili del zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Gre za del, po katerem določeni brezposelni zavarovanci ne morejo dobiti pravic na podlagi invalidnosti III. kategorije.

Drugi odstavek 66. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je, kolikor se nanaša na zavarovance, ki so se kot brezposelni prostovoljno vključili v pokojninsko in invalidsko zavarovanje, v neskladju z ustavo.

Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v enem letu po objavi te odločbe v uradnem listu. Določbo sta sicer pred ustavnim sodiščem izpodbijala vrhovno sodišče ter Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Ustavni sodniki so jima s to odločitvijo pritrdili, da bi moral zakonodajalec pri določitvi pogojev za pridobitev pravic iz invalidskega zavarovanja upoštevati še druge kriterije, ne le status zavarovanca ob nastanku invalidnosti. Takšna ureditev lahko privede do nesprejemljivih položajev za nekoga, ki je pred prostovoljno vključitvijo v obvezno zavarovanje vrsto let plačeval prispevke na podlagi zakonsko obligatornega obveznega zavarovanja, so še ocenili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.