Slovenija
13 ogledov

Razveljavili del zakona o zakonski zvezi

Družina je Slovencem na prvem mestu. (Foto: Željko Stevanie) Žurnal24 main
Ustavno sodišče je odločilo, da se del 98. člena zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih razveljavi.

Ustavno sodišče je presodilo, da je 98. člen zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih v neskladju z ustavo, in sicer v delu, kjer določa petletni rok po polnoletnosti otroka za vložitev tožbe za izpodbijanje očetovstva. Člen je zato razveljavljen.

Oceno ustavnosti omenjenega zakona so ustavni sodniki začeli po zahtevi Višjega sodišča v Ljubljani. "Zakonodajalec je nesorazmerno omejil pravico otroka, da izpodbije pravno priznano starševsko razmerje, ki ni skladno z biološkimi dejstvi, s tem, ko je možnost sodnega uveljavljanja te pravice omejil na objektivni petletni rok po dopolnitvi polnoletnosti. Interes otroka, ki je po preteku petletnega roka po dopolnitvi polnoletnosti izvedel za okoliščine, ki so lahko pravno pomembne za izpodbijanje očetovstva, pretehta nad interesom po varovanju trajnosti in nespremenljivosti obstoječih družinskopravnih razmerij. Glede na to je izpodbijana zakonska ureditev v neskladju s 35. členom Ustave," so zapisali.

98. člen določa, da "otrok lahko s tožbo izpodbija, da je njegov oče tisti, ki po tem zakonu velja za njegovega očeta, in sicer v petih letih od dneva, ko postane polnoleten". Višje sodišče je v zvezi s tem presodilo, da na ugotovitev očetovstva ni mogoče tožiti, dokler velja po zakonu neki drug moški za otrokovega očeta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.